Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Promjena smjera

Licemjeran potez? Philip Morris pokrenuo kampanju protiv pušenja cigareta

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2018. u 12:12 2018-10-23T12:12:03+02:00

U novoj kampanji Philip Morris predlaže nekoliko alternativa pušenju cigareta, no kritičari tvrde da je kampanja samo paravan kojim kompanija želi navesti nikotinske ovisnike da se prebace na njihove nove proizvode.

Philip Morris, najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta, pokrenuo je novu kampanju kojom nastoji potaknuti pušače da odustanu od pušenja cigareta.

Kampanja pod nazivom "Hold My Light" za to predlaže četiri moguća načina  - prestanak pušenja, korištenje nikotinskih flastera, prelazak na e-cigarete ili korištenje grijanih duhanskih proizvoda.

Kampanja vrijedna dva milijuna funti i okrenuta tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, pojavljivat će se na digitalnim i tiskanim medijima, a ima i svoju internetsku stranicu koja sugerira načine i oblike podrške za prestanak pušenja.

- Kampanja zalazi u novo područje, što je važan korak u našoj kompaniji koja želi postati nepušačka i s vremenom potpuno prestati prodavati cigarete, rekao je Peter Nixon, jedan od direktora Philip Morrisa u čijem su vlasništvu najveći brendovi cigareta poput Marlbora.

Dio je to nove strategije kompanije koja trenutno ulaže velike iznose u razvoj alternativa za pušenje poput spomenutih grijanih duhanskih proizvoda zbog čega mnogi doživljavaju ovu kampanju kao marketinški trik koji će nikotinske ovisnike s cigareta samo prebaciti na "manje štetne" varijante.

Osim toga, kompanija je usmjerena samo na zemlje gdje je pušenje cigareta drastično smanjeno zbog strogih regulacija distribucije i oglašavanja dok u zemljama koje nemaju takvu politiku protiv pušenja, Philip Morris i dalje promovira svoje brendove cigareta.

- Ovo je zapanjujuće licemjerje. Najbolji način da Philip Morris pomogne ljudima da prestanu pušiti je to da prestanu proizvoditi cigarete, rekao je George Butterworth iz Cancer Research UK za BBC.

Iz Philip Morrisa na kritike odgovaraju da nije tako jednostavno prestati proizvoditi cigarete i prebaciti se posve na alternativne proizvode jer bi se tako pušači samo prebacili na proizvode drugih proizvođača.

- Na cigarete i dalje opada 87 posto našeg poslovanja. Želimo se riješiti cigareta što prije, i želimo prodavati alternative, no za to treba vremena, odgovorio je Nixon nadodavši da je kompanija već investirala više od četiri milijarde funti za razvoj alternativnim proizvodima. Kakva je njihova budućnost i učinak na zdravlje, pokazat će vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.