Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Bibinjska atrakcija

Josip je pronašao izgladnjelu i ostavljenu bebu muflona. Danas je s Vitom najbolji prijatelj

Josip i Vito, čovjek i muflon / Foto Zadarski list
Josip i Vito, čovjek i muflon / Foto Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 19:31 2018-08-28T19:31:41+02:00

Probat ću mu naći neki rezervat, nacionalni park ili park prirode, zamoliti ih da ga uzmu i osiguraju mu prostor i sve ono što mu ja više ne mogu pružiti. Probat ću i preko Pantovčaka, kazao je Bugarija dodavši kako bi najviše volio da Vito ode na Brijune

ZADAR Josip Bugarija veliki je ljubitelj životinja. Do nedavno je bio poznat jer je na svojoj farmi u zaleđu Bibinja za svoj gušt držao dva konja. Međutim, unazad nešto više od godinu dana u njegov je život doslovno »ušetao« jedan posve neuobičajeni ljubimac, tada 3-mjesečni muflon.

-Bolničar sam u bolnici na Ugljanu. Prije godinu dana pronašao sam ga kako luta oko bolnice, sam, gladan i dehidriran. Bilo mi ga je žao i uzeo sam ga sa sobom, kazao nam je Josip dodavši kako ga je vjerojatno majka napustila ili je ubijena, s obzirom na to da su lovci naselili muflone na Ugljanu.

Avantura s Vitom

I tako je počela avantura s muflonom Vitom. Već je godinu i tri mjeseca star, ima svoju štalicu, svoj teritorij, hranu, ljubav svog »najboljeg prijatelja«.

-Dok je bio mali, bilo ga je svega strah pa sam ga često držao u kući, gledali bi televiziju zajedno na kauču, nije se odvajao od mene, poput ljubimca. Međutim, sad je on već stasao, počeo je izrazito braniti svoj teritorij i ponašati se agresivnije, pogovoto kada mu prilazi netko nepoznat.

48muflon1-zd

Zato s njim uvijek moram biti na oprezu i držati ga na povodcu, ispričao je Josip dodavši kako je ipak riječ o urođenom instinktu.

Hoće li na Brijune?

Također, dosta se zaštitnički ponaša i prema Josipu pa ne dozvoljava svakome da mu priđe. Josip često s njim ide šetati i planinariti da se malo izživi. Josip zna da mu to treba i kaže kako mu genetika tada naročito proradi. Kroz godinu do dvije i rogovi će mu dobiti konačnu «zavrnutu« formu a s tim će početi tražiti svoje krdo, odnosno društvo.

-Zato ću mu probati naći neki rezervat, nacionalni park ili park prirode, zamoliti ih da ga uzmu i osiguraju mu prostor i sve ono što mu ja više ne mogu pružiti. Probat ću i preko Pantovčaka, kazao je dodavši kako bi najviše volio da Vito ode na Brijune.

Turistička atrakcija

To bi ga, kaže, najviše usrećilo jer bi znao da mu je dobro.

-Boravak u boksu mu više nije dovoljan. Žao mi ga je, treba mu prostor jer će mu mišići u protivnom atrofirati, objasnio je.

Vito, koji je ime dobio po Josipovom susjedu, oduvijek je bio velika atrakcija u Bibinju. Turisti ga stalno fotografiraju, a omiljen je i među Bibinjcima.

-Skoro svaki dan s njim šetam, a kad nije sa mnom, pitaju: Gdje je Vito? Posebno je simpatično bilo vidjeti ga u šetnji dok je bio malo janje, naročito djeci. Svi su se zaustavljali i htjeli se slikati s njim, kazao nam je Josip.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.