Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Manipulacija

Jeste li žrtva "gaslightinga"? Ovih šest znakova moglo bi vam pomoći da doznate

Izvor: YouTube/Screenshot
Izvor: YouTube/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2019. u 8:08 2019-04-23T08:08:00+02:00

Gaslighting je oblik trajne manipulacije i ispiranja mozga koji uzrokuje da žrtva posumnja u nju ili sebe i na kraju izgubi svoj osjećaj percepcije, identiteta i vlastite vrijednosti.

Gaslighting je oblik trajne manipulacije i ispiranja mozga koji uzrokuje da žrtva posumnja u sebe i na kraju izgubi svoj osjećaj percepcije, identiteta i vlastite vrijednosti.

Pojam je dobio ime prema filmu ˝Gaslight˝ iz 1944. godine u kojem suprug pokušava uvjeriti svoju ženu da je luda tako što je dovodi u stanje u kojem ona preispituje sebe i svoju stvarnost.

gaslight

U najgorem slučajevima, gaslighting predstavlja ozbiljan oblik kontrole uma i psihološkog zlostavljanja.

Ovisno o situaciji, mogu postojati varijacije u redoslijedu i broju uključenih faza gaslightinga:

Laž i pretjerivanje

'Gaslighter´stvara potpuno iskrevljenu sliku o svojoj žrtvi koja se ne temelji na stvarnim i objektivnim činjenicama.

Ponavljanje

Poput psihološkog ratovanja, neistine se neprestano ponavljaju te se kontrolira razgovor i dominira odnosom.

Agresija

Kada su suočeni s njihovim lažima laži, gaslighter će eksplodirati na vas, pobijajući materijalne dokaze poricanjem, nabijanjem osjećaja krivnje, lagat će i pokušati zbuniti žrtvu kako bi ona počela sumnjati u sebe.

Emotivno cijeđenje žrtve

Ostajući u ofenzivi, gaslighter naposljetku pobijedi svoju žrtvu, koja postane obeshrabrena, rezignirana, pesimistična, uplašena, oslabljena i samouvjerena. Žrtva počinje sumnjati u vlastitu percepciju, identitet i stvarnost, piše Psychology Today.

Lažna nada

Kao sredstvom manipulativne taktike, gaslighter će povremeno tretirati žrtvu s blagošću, umjerenošću, pa čak i površnom ljubaznošću ili žaljenjem, kako bi joj pružio lažnu nadu. U takvim okolnostima, žrtva bi mogla pomisliti: "Možda nije stvarno loš", "Možda će se stvari poboljšati" ili "Dajmo mu šansu."

S ovom taktikom, gaslighter dodatno pojačava ovisnost žrtve.

Dominacija i kontrola

Krajnji cilj gaslightera je da kontrolira, dominira i koristi drugu osobu, grupu ili čak cijelo društvo. Održavanjem i intenziviranjem neprestane struje laži i prisila, drži žrtve u stalnom stanju nesigurnosti, sumnje i straha. Tada može po vlastitom izboru iskoristiti svoje žrtve, kako bi povećao svoju moć i osobnu korist.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze