Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Prihodi i zdravlje

Iznenadni gubitak posla mogao bi vas ubiti. Doslovno. Potvrdili liječnici

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 14:32 2019-01-08T14:32:00+01:00

Iznenadno i nepredvidivo smanjenje osobnog dohotka u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda uzrokovanog drugim razlozima

WASHINGTON Iznenadna vijest o gubitku posla loša je kada je posrijedi vaša financijska situacija, no zadnje istraživanje povezuje je s bolestima srca pa čak i smrtnim ishodom od kardiovaskularnih bolesti.

Po rezultatima studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke udruge kardiologa (AHA) nestalan priljev prihoda može udvostručiti rizik od preuranjene smrti, osobito kao posljedice kardiovaskularnih bolesti.

»Iznenadno i nepredvidivo smanjenje osobnog dohotka u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda uzrokovanog drugim razlozima«.

Istraživanje je pokazalo i da su na području Sjedinjenih Država spomenutom riziku izloženije crnkinje od bijelih muškaraca jer je veća vjerojatnost da će se za života suočiti s nestalnim prihodima.

Kada se 1990. godine započelo sa studijom, istraživači su u obzir uzeli podatke iz ranijih istraživanja o kardiovaskularnim bolestima među osobama mlađe odrasle dobi – od 23 do 35 godina.

Zdravstveno stanje pojedinaca, a ima ih gotovo 4000, prati se i danas.

Prikupljene informacije upućuju na povezanost između priljeva prihoda i zdravlja pojedinca.

Glavni autor studije, Tali Elfassy s floridskoga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju kaže da »nestalnost prihoda predstavlja sve veću prijetnju zdravlju«, s obzirom na to da se socijalne službe koje bi trebale pružiti pomoć i predstavljati sigurnost za pojedinca suočavaju s konstantnim rezovima.

»Premda je ova studija opservacijske prirode i ne odražava rezultate konkretne procjene spomenutih socijalnih programa, njezini rezultati ukazuju na to da velike negativne promjene povezane s novčanim prihodima mogu biti štetne za zdravlje srca te bez sumnje mogu pridonijeti preranoj smrti«, zaključuje Elfassy.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.