Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Konvencija fantastike

foto Darth Vader, heroj, a ne zločinac: Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjem Rikonu

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2015. u 8:14 2015-10-12T08:14:00+02:00

Konvencija je ponudila bogat program predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti i popularne kulture te osvrta na različita književna i filmska ostvarenja

RIJEKA Film »Ratovi zvijezda: Sila se budi«, željno iščekivana sedma epizoda popularne filmske franšize, u hrvatska kina dolazi za nešto manje od dva mjeseca. Odličan uvod u »Star Wars« euforiju bio je ovogodišnji Rikon, riječka konvencija fantastike u organizaciji Udruge 3. zmaj, čije je 18. izdanje bilo posvećeno upravo »Zvjezdanim ratovima«.

FO1010ED6
Konvencija fantastike RIKON 2015. / Foto S. Drechsler

Tijekom cijele konvencije održavalo se cosplay natjecanje za najbolje kostime. Osim u kategorijama pojedinca i grupe, ove su godine dodjeljene i nagrade u kategoriji »Star Wars«. Najbolje je kostime odabrao žiri, a za svog je favorita mogla glasati i publika.

Odlična posjećenost

 Odlično posjećena »modna revija« na kojoj se u subotu navečer predstavilo svih 50-ak kandidata stručnom je sudu zadala puno muke jer odlučiti o najboljima nije bilo nimalo lako. Maštovitih kostima nije nedostajalo, a osim poznatih likova iz »Ratova zvijezda«, na reviji se moglo vidjeti i druge popularne filmske, književne i stripovske junake. Nakon dugog vijećanja, podijeljeno je 12 nagrada najboljima.

Unatoč jakoj buri, posjećenost događanja na Kampusu bila je izvrsna – s više od 900 posjetitelja u tri dana ovogodišnji je Rikon tako postao najposjećeniji Rikon do sada čime su organizatori i više nego zadovoljni.

Dobitnici nagrade Artefakt

Prve večeri konvencije proglašeni su pobjednici nagrade Artefakt za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2014. godini. U kratkoj kategoriji najbolje je djelo »Pruska posla« Marije Serdar, u srednjoj kategoriji »Vlakovi moraju voziti« Ivana Lutza, a u dugoj kategoriji »Zovem se nebo« Tanje Tolić.

Konvencija koja je započela u petak poslijepodne mnogobrojnim je posjetiteljima ponudila bogat program sastavljen od predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti i popularne kulture te osvrta na različita književna i filmska ostvarenja. Na Filozofskom fakultetu održana su i predstavljanja knjiga te drugih manifestacija poput Festivala srpskog filma fantastike. Posebni gosti bili su članovi Udruge Mos Croatia Spaceport, hrvatske udruge ljubitelja »Zvjezdanih ratova«.

Zanimljive radionice

 Brojne nagradne igre i kvizovi znanja, igraonica društvenih igara, maraton LARP (live action role play) igara domaćih i stranih autora, likovne izložbe i zanimljivi anime program – samo su neki od atraktivnih programa koji su obilježili ovogodišnji Rikon.

Predavanja na temu »Darth Vader, heroj, a ne zločinac! – psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu« ili pak »Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji« i »The Walking Dead Rijeka - kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče«, tribina »Post-seksualnost – Seksualnost budućnosti« – još su neki od sadržaja koji su na Kampus privukli brojne znatiželjnike.
Jučerašnji je pak program bio namijenjen najmlađima i protekao je uz kendo prezentaciju, zanimljive kreativne radionice i borbu protiv tamne strane Sile uz pinjatu u obliku Zvijezde smrti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.