Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2
Sutra: 6° 6° 2
29. siječnja 2020.
RuNe Group Luksemburg

Brzi internet do svake kuće u ruralnim dijelovima PGŽ-e

Autor: Novi list
Autor: Novi list
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 16:49 2019-02-02T16:49:00+01:00

Osnovana je kompanija pod nazivom RuNe Group Luksemburg koja će biti projektna tvrtka s misijom uvođenja visoko kvalitetne otvorene optičke mreže za kućanstva, poslovne i javne korisnike u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije, a pokrit će se više od 135.000 lokacija. U Primorsko-goranskoj županiji će biti izgrađena nova svjetlovodna mreža koja će obuhvaćati 52,514 adresa.

Connecting Europe Broadband Fund (CEBF) objavio je da je potpisao transakciju sa slovenskom tvrtkom Vahta d.o.o. i hrvatskom 3t.cable d.o.o., te je osnovana kompanija pod nazivom RuNe Group Luksemburg, koja će biti projektna tvrtka s misijom uvođenja visoko kvalitetne otvorene optičke mreže za kućanstva, poslovne i javne korisnike u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije, a pokrit će se više od 135.000 lokacija. U Primorsko-goranskoj županiji će biti izgrađena nova svjetlovodna mreža koja će obuhvaćati 52,514 adresa.

Rural Network Project time je postao prvi projekt u Europi koji će se financirati iz CEBF-a, privatnog investicijskog fonda koji je osigurao 420 milijuna eura za ulaganje u greenfield investicije i projekte proširenja širokopojasne infrastrukture na području Europe.

„Greenfield investicija / greenfield ulaganje ekonomski je naziv kojim se označuje izravno strano ulaganje pri kojemu tvrtka započinje poslovanje u stranoj zemlji tako da infrastrukturu potrebnu za poslovanje izgrađuje iz temelja.”

Ova investicija označava inicijalni projekt CEBF-a, privatnog dioničkog fonda, koji je u lipnju 2018. godine prikupio iznos od 420 milijuna eura za ulaganje u greenfield investicije i projekte proširenja u širokopojasnom infrastrukturnom prostoru Europe, a upravljanje CEBF-om povjereno je Cube Infrastructure Managers-u (Cube IM). 

Renaud de Matharel, izvršni direktor i upravljački partner Cube IM-a, kaže: “Projekt lociran u Hrvatskoj opisuje razlog zašto je CEBF stvoren. Ekonomski i tehnički održivi greenfield projekti širokopojasnog pristupa koji iz različitih razloga nisu mogli do odgovarajućih izvora kapitala za financiranje svojih razvojnih planova u fazi su identifikacije i ocijene za potencijalno financiranje CEBF-a. RUNE jasno odgovara našim zahtjevima među koje spada snažni upravljački tim kao i sofisticirani pristup njihovom poslovnom planu te čvrsta nagomilana potražnja.

Goran Živec iz Vahta d.o.o., koji je započeo ideju projekta RUNE prije nekoliko godina, rekao je: "Želim naglasiti važnost početka ulaganja, koje će donijeti beskompromisne rezultate preko najmodernije infrastrukture na područja koja su često zaboravljena od strane razvojnih aktivnosti telekomunikacijskih operatora. Uzbuđen sam što ću raditi s timom CUBE IM-a i stvoriti vodeće širokopojasno iskustvo u ovoj regiji."

Saša Ukić iz 3t.cable d.o.o. dodaje: "Trebalo je puno truda i rada da bi hrvatski projekt postao prva transakcija za CEBF. Vrlo smo entuzijastični oko početka implementacije i izgradnje. Zahvalni smo svima koji su vjerovali u nas te se veselimo suradnji s CUBE IM-om

Ukić, ujedno i direktor RUNE-CROW d.o.o., tvrtke koja će provoditi ovaj projekt ukupno vrijedan 55 milijuna eura,najavio je kraj ugovaranja projektiranja. Prve dvije centrale koje će se graditi bit će na Liburniji i u Buzetu.

Projekt bi se trebao završiti u roku od tri do četiri godine, iako predviđaju da će se u Istri dovršiti i do 2020. godine.

U Primorsko-goranskoj županiji biti će obuhvaćena područja: Brod Moravice, Čabar, Delnice, Fužine, Lokve, Ravna Gora, Skrad, Vrbovsko, Čavle, Jelenje, Kastav, Klana, Kostrena, Viškovo, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski, Vinodolska općina, Lovran, Matulji Mošćenička Draga, Opatija, Lopar, Rab i Rijeka.

Projekt RUNE se nadovezuje na projekt ˝e-Županija˝ čiji je nositelj bila Primorsko-goranska županija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze