Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Najstariji vombat

Australski zoološki vrt shrvan tugom: Napustila ih je njihova omiljena Winnie

FOTO/National Zoo & Aquarium Canberra, Facebook
FOTO/National Zoo & Aquarium Canberra, Facebook
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2019. u 8:26 2019-04-20T08:26:35+02:00

Mezimica posjetitelja i osoblja, preminula je u trideset i drugoj godini života od starosti, a Zoološki se vrt od nje oprostio na Facebooku. 

Zaposlenici u Nacionalnom zoološkom vrtu i akvariju (Canberra, Australija) su ostali slomljenih srca nakon što je njihova voljena Winnie preminula zbog starosti, prenosi LADBible. Mezimica Winnie je doživjela nevjerojatne 32 godine, što je dvostruko više od prosječnog životnog vijeka vombata.

U zatočeništvu imaju prosječan životni vijek od 20 godina, tako da je Winnie bila iznimna zvijer. Nacionalni zoološki vrt i akvarij objavili su na Facebooku poruku s njihovim najstarijim stanovnikom i najstarijim vombatom na svijetu.

"Njezino se zdravlje pogoršavalo u posljednjih nekoliko tjedana zbog njezine napredujuće dobi. Kao i uvijek, dobrobit životinja je naš najviši prioritet i donesena je teška odluka da joj se olakša bilo kakva bol ili nelagodu."

"Winnie je bila naš najduži stanovnik, stigavši prije samog osnivanja Nacionalnog zoološkog vrta i akvarija prije više od 27 godina. Vjeruje se da je bila najstariji vombat na svijetu, u velikoj dobi od 32 godine. Winnie je bila poznata po svojoj razigranoj osobnosti i voljela se uvaliti u svoje omiljene deke kad bi vrijeme postalo hladnije. Voljela je velike igračke, poput plastičnih posuda za smeće i rado bi provela dan (kad nije spavala) igrajući se njima", poručuju iz zoološkog vrta.

"U sjećanje na Winnie, osnovali smo 'Winnie's Foundation' da bismo pomogli u očuvanju vombata. Njezino omiljeno jelo su bili kukuruz i naribana mrkvica. Njezini čuvari su uvijek osiguravali da joj se posluže obje namirnice jer je bila vrlo izbirljiva i u suprotnom ne bi jela. Naše osoblje i posjetitelji su obožavali Winnie i cijenimo uspomene koje smo stvarali s njom. Naša iskrena zahvala ide osoblju koje se brinulo za nju i voljelo ju.“

Ljudi su zatim dijelili slike i uspomene na Winnie tijekom njihovih putovanja u zoološki vrt, pokazujući da je ona zaista omiljena. Na Facebooku je imala više od 1.200 obožavatelja što ju je sigurno učinilo jednom od najpopularnijih životinja u zatočeništvu u Australiji, prenosi UNILAD.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.