ODLIČAN DIGESTIV

Nakon obilnog ručka ili večere poslužite – sorbet

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Glavni sastojak za ovu osvježavajuću slasticu uz voće jest šećerni sirup koji služi kao baza



Verzija ledene slastice čiji su glavni sastojci sirup i voće jest sorbet. Klasičan i najpopularniji je onaj na bazi limuna u koji se onda po želji dodaje i neki alkohol, poput pjenušca ili votke. Sorbet je najbolje poslužiti nakon obilnog obroka jer na naš organizam djeluje kao digestiv. Njegov glavni sastojak uz voće jest šećerni sirup koji služi kao baza.


Riječ sorbet nastala je od arapske riječi »Sharbat« što znači »napitak od voćnog pirea«, što zapravo sorbet i jest. Postoji i podatak da je Neron snijeg s planina miješao s medom i vinom i posluživao ga na svojim zabavama.


Kućna verzija sorbeta najlakše se priprema u aparatu za sladoled, ali ako nemate aparat za sladoled smjesu jednostavno stavite u zamrzivač i svakih pola sata promiješajte vilicom. Trebat će vam jedno 3 sata da dobijete smjesu odgovarajuće konzistencije.





Sorbet od lubenice


Sastojci za 4 osobe: 600 g mesa lubenice, 130 g šećera, 270 g vode, sok 1 limuna, 1 bjelanjak


Priprema: Od vode i šećera napravite sirup i pustite ga da se ohladi. Meso lubenice očistite od koštica i usitnite štapnim mikserom. Sok i smjesu od lubenice staviti na pola sata u hladnjak. Nakon isteka vremena pomiješati sirup, lubenicu i sok od limuna. Od bjelanjka napraviti snijeg i dobro promiješati u smjesu. Smjesu staviti u aparat za sladoled i nakon 20 do 30 minuta vaš je sorbet spreman za posluživanje. Ovako napravljen u zamrzivaču može stajati 3 do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.


Sorbet od ananasa i mente


Sastojci za 800 g: 500 g očišćenog mesa ananasa, 1 g mente, 100 g šećera, 30 g vode


Priprema: Očišćeni ananas narezati na komadiće, staviti u blender, dodati vodu i listiće mente i usitnite. Dodati šećer i miksati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu stavite u aparat za sladoled i pustite da radi pola sata. Ako nemate aparat, smjesu stavite u plastičnu posudu i na sat vremena u zamrzivač. Nakon sat vremena usitnite vilicom i vratite u zamrzivač na još pola sata. Ponavljajte postupak dok ne dobijete zadovoljavajuću konzistenciju. Umjesto mente, ananas možete kombinirati s đumbirom.



Sorbet od manga i sorbet od mente


Sastojci za 500 g sorbeta od manga: 250 g vode, 50 g šećera, 200 g manga, 60 ml soka od limuna


Sastojci za 500 g sorbeta od mente: 500 ml, 80 g đumbira, 150 g šećera, 4 grančice mente


Za dekoraciju: pola manga, listići mente


Priprema: Prvo napravite sorbet od manga. Pomiješajte vodu, šećer i sok od limuna i kuhajte 2 minute. Pustite da se ohladi. Meso manga usitnite štapnim mikserom i pomiješajte sa sirupom. Stavite u zamrzivač i tijekom tri sata svakih pola sata dobro izradite vilicom.


Za pripremu sorbeta od mente i đumbira, u loncu zakuhajte vodu, šećer, oguljen i na dva komada narezan đumbir i listiće mente. Nakon što zakuha, kuhati oko 2 minute, a zatim uz pomoć posude s ledom, naglo ohladiti i usitniti štapnim mikserom. Procijediti i staviti u zamrzivač. Provoditi isti postupak kao i sa sorbetom od manga. Poslužite ih zajedno i ukrasite komadićima manga i listićima mente.