Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Dobro razmislite

Zašto pametni vozači uvijek „tankaju“ na istoj benzinskoj crpki?

Kvalitetno gorivo može itekako utjecati na vašu uštedu, kada ga pronađete, onda ga se i držite
Kvalitetno gorivo može itekako utjecati na vašu uštedu, kada ga pronađete, onda ga se i držite
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2019. u 1:00 2019-06-04T01:00:00+02:00

Prije nego li prvi put “tankate” svoj novi automobil, razmislite koje ćete gorivo natočiti i gdje ćete to učiniti. 

Ukoliko ste kupili novi automobil, osigurajte mu gorivo određenog broja oktana koje preporuča proizvođač. Velike naftne kompanije imaju u ponudi «premium» goriva višeg oktanskog broja s dodatkom aditiva koja su neznatno skuplja od standardnih inačica, ali zato imaju bolja svojstva.

Ona se preporučuju za nova vozila i jače motore, primjerice Eurosuper 95 ili Eurosuper 100 s oznakom Class Plus. Tako ćete automobilu pružiti kvalitetno gorivo, čuvati motor, te uz isti stil vožnje smanjiti potrošnju goriva, a u konačnici i smanjiti troškove održavanja motora. Kupujete li rabljeno vozilo, pokušajte saznati kakvo je gorivo koristio prethodni vlasnik i koje je optimalno gorivo za to vozilo. 

Većina vlasnika benzinaca toči nešto jeftiniji 95 oktanski benzin. No, odluče li se za onaj od 100 oktana, mogli bi smanjiti kod nekih novijih modela potrošnju benzina za nekoliko postotaka. Veća snaga motora i manja potrošnja goriva može se osjetiti kod prelaska s 95 na 100 oktansko gorivo. No, kako je 100 oktansko gorivo skuplje, uštede baš i nema jer se potire sa smanjenom potrošnjom. Ali ostaje činjenica da više oktana ipak znači bolje vozne performanse, ali i povoljniji ekološki učinak na okolinu.

Samo gorivo provjerene kvalitete

Budući da kvalitetno gorivo može itekako utjecati na vašu uštedu, kada ga pronađete, onda ga se i držite. No, kako doći do njega? 

Iskusni vozači tvrde da primjećuju razliku i da automobil ima veću snagu i manje troši nakon točenja goriva na benzinskim postajama određenog proizvođača. Stoga nije na odmet dodatno se raspitati i među prijateljima i kolegama o njihovim dobrim iskustvima.

I dok ćete u svom gradu i okolici jako brzo naći benzinsku postaju, te odlaziti najčešće na onu najbližu mjestu stanovanja ili posla, prije nego li idete na neko dulje putovanje, pogledajte na karti ili na internetu gdje se nalaze benzinske crpke vašeg proizvođača i koja goriva imaju u ponudi kako ne biste morali točiti gorivo niže kvalitete primjerice, 95 umjesto 100 oktana.

inamlaka

Tako primjerice na Ininoj web stranici možete se informirati o radnom vremenu i ponudi goriva na njihovih gotovo 400 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske. Najbitnije je za potrošače da su ta goriva provjerene kvalitete odnosno da se provjeravaju na svim točkama - od proizvodnje, skladištenja, distribucije pa sve do kontrole kvalitete na maloprodajnim mjestima gdje ga vi točite u svoje vozilo.

Korištenjem kvalitetnog goriva sasvim ćete sigurno osigurati da vam automobil radi ujednačeno, da manje troši i da bolje ide.

Ostale savjete za racionalnu vožnju pogledajte OVDJE.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.