Ukrašavanje grada

Zagrepčani plaćaju 5 milijuna kuna za blagdanske dekoracije u centru grada

Sandra Sabovljev

Neočekivano veći iznos za kićenje u odnosu na lani u Gradu pravdaju time što je isteklo dvogodišnje jamstvo u kojemu je proizvođač garantirao punu ispravnost rasvjete



ZAGREB Za božićno i novogodišnje uređenje centra Zagreba i gradskih četvrti ove sezone Grad planira ukupno utrošiti 5.516.000 kuna što je u odnosu na prošlogodišnji budžet za blagdansku dekoraciju za oko 200.000 kuna više.


Neočekivano veći iznos u ova krizna vremena u Gradskom uredu za graditeljstvo, komunalne poslove i promet pravdaju činjenicom da je istekao garantni rok od dvije godine u kojemu je proizvođač garantirao za punu ispravnost prigodne rasvjete. Iz tog je razloga, kažu, tražena i usluga odgovarajućeg servisiranja elemenata blagdanske rasvjete u kojoj je predviđena zamjena približno 15.000 LED dioda.   Kićenje grada započelo je već 2. studenoga, a prema planu, okončat će se u subotu, 26. studenoga, kićenjem centralnog bora na Trgu bana Josipa Jelačića i paljenjem prve adventske svijeće.

To je tek vidljiv dio postavljanje dekoracije, međutim, servis i popravak materijala za božićno i novogodišnje uređenje započeli su već sredinom listopada, a svakodnevno nadgledanje i servis postavljene dekoracije provodit će se cijelo vrijeme trajanja prigodne dekoracije od 27. studenog do 9. siječnja iduće godine, kad nastupa demontaža i odvoz nakita u skladište. Sve u svemu, dozanjemo iz Grada, aktivnosti vezane uz kićenje Zagreba trajat će puna četiri mjeseca. Tijekom cijelog razdoblja izvođenja radova bit će uključeno 59 djelatnika, te oko 30 raznih teretnih, kombi i osobnih vozila.


U samom centru grada postavit će se božićna drvaca na Trgu bana Jelačića, Markovom trgu i Kvatriću kao i 22 drvca u središtima gradskih četvrti te još dodatnih šest na značajnim gradskim lokacijama poput Bundeka, Grškovićeve, ispred Katedrale… Ukupno će u Zagrebu biti postavljeno 31 božićno drvce, a cijena se kreću od 15.000 do 40.000 kuna, koliko će stajati bor postavljen na Jelačić placu.   Kao i prethodnih godina, glavni naglasak na božićnom i novogodišnjem uređenju Zagreba stavljen je na glavni trg i na uže gradsko središte unutar granica: Ilica od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga, Frankopanska ulica od Ilice do Prilaza Gjure Deželića, Masarykova, Teslina, Petrinjska, Jurišićeva, Draškovićeva, Stara Vlaška, Bakačeva, Tkalčićeva ulica i Radićeva ulica, kao i potez Vlaške ulice do Kvaternikovog trga i Domjanićeva ulica.

Bit će okićeni i gradski trgovi: Starčevićev trg, Trg Stjepana Radića, Trg žrtava fašizma, Trg sv. Marka, Podsusedski trg, Meštrovićev trg, Kvaternikov trg, Britanski trg i Petretićev trg, a prigodna će se dekoracija postaviti i na pročelja značajnih zgrada: Gradskog poglavarstva, Gradske knjižnice, Umjetničkog paviljona, Zagrebačku katedralu, Doma HDLU te knjižnicu i muzej u centru Sesveta. Osim prirodnih borova postavljaju se i oni svjetleći umjetni i to u Dugavama, Sigetu, Borongaju, Črnomercu, Dubravi, Ljubljanici…




Gradskim natječajem posao prigodnog ukrašavanja u ukupnom iznosu od 4.730.000 kuna Grad je da Elicomu d.o.o, a nabavu božićnih drvaca ustupio Holdingovoj podružnici Zrinjevac za 780 tisuća kuna.