Uvoz tri puta veći od izvoza

Zagreb odgovoran za gotovo cijeli hrvatski minus u robnoj razmjeni s inozemstvom

Jagoda Marić

Izvoz iz glavnoga grada sve više opada u ukupnom domaćem izvozu, dok postotci za uvoz roba i usluga rastu jednakim tempom, pa na Zagreb otpada sve više uvoza



ZAGREB Gotovo cijeli minus što ga je Hrvatska u devet mjeseci ostvarila u robnoj razmjeni s inozemstvom otpadaju na Grad Zagreb. Ukupan hrvatski izvoz u razdoblju od siječnja do rujna 2011. godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, iznosio je 50,3 milijarde kuna, dok je uvoz bio 82,1 milijardu kuna, pa je minus u trgovinskoj razmjeni 31,8 milijardi kuna. Od tog čak 31,3 milijarde kuna, odnosno 98,5 posto, otpada na Zagreb, koji je u prvih devet mjeseci zabilježio izvoz od 16,3 milijarde kuna, dok je uvoz bio trostruko veći i iznosio je 47,6 milijardi kuna.


Zagreb je naravno najveći izvoznik, ali i uvoznik u Hrvatskoj s time da je njegov udio u uvozu znatno veći nego što zagrebačka privreda sudjeluje u hrvatskom izvozu. U devetomjesečnom razdoblju tvrtke glavnoga grada ostvarile su 32,5 posto hrvatskog izvoza, dok je u uvozu u Hrvatsku zagrebačko gospodarstvo sudjelovalo s 58 posto.


U odnosu na 2007. godinu, ti su se rezultati glavnoga grada pogoršali. U razdoblju od siječnja do rujna 2007. godine zagrebački je deficit u razmjeni s inozemstvom bio veći nego ove godine u istom razdoblju i iznosio je 40 milijardi kuna, ali je njegov udio u državnom minusu ostvarenom u trgovinskoj razmjeni bio 74 posto. Prije četiri godine Zagreb je imao veći udio u nacionalnom izvoz i on je iznosio 35,4 posto, dok je u uvozu njegov udio bio manji nego danas, odnosno na Zagreb je otpadalo 53,4 posto uvoza.




To znači da uz nekoliko postotaka godišnje izvoz iz glavnog grada sve više opada u ukupnom domaćem izvozu, dok postotci za uvoz roba i usluga rastu jednakim tempom, pa na Zagreb otpada sve više uvoza. S druge strane 12 je hrvatskih županija i u ovoj godini uspjelo ostvariti plus u razmjeni sa svijetom, a prednjači Istarska županija gdje je izvoz za 3,2 milijarde kuna, odnosno gotovo dvostruko veći od uvoza.