Mjesec borbe protiv ovisnosti

Zagreb na prvom mjestu po broju konzumenata droga, policija na mukama zbog noviteta na tržištu

Ljerka Bratonja Martinović

Iako je droga na tržištu sve više, broj ovisnika stabilan je i od prošle godine pretjerano ne raste



ZAGREB Broj zapljena droga u zadnjih se nekoliko godina, prema podacima MUP-a, kreće od 5.500 do 7.000 zapljena godišnje. Broj ovisnika o drogama također je stabilan, ali policija muku muči s novim drogama koje se pojavljuju na tržištu, jedno je od upozorenja stručnjaka u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se u Hrvatskoj obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.


  Kao i svake godine, u tom se razdoblju javnost upozorava na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga te se nastoji potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga.   

Sintetske droge


– Broj zapljena droga drži se u okvirima konstantne brojke koja se bitno ne mijenja već godinama. To govori da se problem narkotika uspijeva održavati na stabilnoj razini – ističe Sanja Mikulić, načelnica Odjela u vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droga. Na tržištu droga, međutim, sve su prisutnije droge sintetskog porijekla, koje se vrlo brzo pojavljuju na tržištu jer ih se lako može proizvesti. Za policiju i službe koje se bave tim problemom, izazov je kako pronaći pravi odgovor da to tržište suzbijemo – ističe Mikulić.



U okviru Mjeseca borbe protiv ovisnost, 7. prosinca u Osnovnoj školi »Borovje« u organizaciji Obiteljskog centra Grada Zagreba u 18 sati održat će se predavanja za roditelje »Mladi i ovisnost – obitelj kao prva crta obrane društva od ovisnosti«, a dan kasnije, 8. prosinca, u Školi za primalje u Vinogradskoj 29, za učenike prvog razreda održat će se radionica »Prevenirati, a ne kritizirati«.





  – Teže nam je reagirati kad se na tržištu pojave nove psihoaktivne tvari. U sklopu posebnog sustava za rano upozoravanje pri našem Uredu obavještavamo o rizicima novih droga za korisnike. Ipak dok se nova droga na tržištu ne stavi na listu zabranjenih tvari, treba proći vrijeme u kojem je ta droga praktički legalna – ističe Mikulić te dodaje kako se to vrijeme »legalnosti« novih droga koristi za uspostavljanje novih modela za stavljanje takvih proizvoda pod kontrolu.


  Iako je droga na tržištu sve više, broj ovisnika stabilan je i od prošle godine pretjerano ne raste, kažu u Vladinom Uredu za suzbijanje droga. U 2010. godini imali smo najmanje novopridošlih u sustav u posljednjih nekoliko godina, što je – smatraju u Vladi – dokaz da je postojeći sustav prevencije i tretmana liječenja ovisnika pokazao kvalitetu i broj osoba ovisnih o drogama uspio zadržati u granicama društvene prihvatljivosti.   

Siva zona


U Hrvatskoj danas po službenim evidencijama ima oko 30.000 ovisnika, ali računa se da u tzv. »sivoj zoni« na svakog liječenog ovisnika dolaze još dvojica ili trojica koji nisu registrirani kao ovisnici. Zagreb je kao i ranijih godina među prvima u Hrvatskoj po broju ovisnika, a zatim slijede Zagrebačka, Šibensko-kninska i Istarska županija, s najvećom stopom ovisnika prema broju stanovnika.


 Iako je Zagreb na neslavnom prvom mjestu po broju konzumenata droga, načelnica Mikulić smatra da se veliki broj ovisnika može tumačiti tako što sustav dobro radi, a ovisnici se u većoj mjeri evidentiraju nego u nekim drugim županijama.