Rupa bez dna

Za Arenu Zagreb još pola milijuna kuna

Ladislav Tomičić

Bez dodatnih financijskih ulaganja ne mogu se održavati utakmice košarkaške Eurolige. Grad Zagreb je stoga izdvojio 446.400 kuna za prilagodbu europskim uvjetima

ZAGREB Unatoč činjenici da je izgradnja Arene Zagreb koštala astronomskih 89 milijuna eura, odnosno poraznom podatku da će Grad Zagreb i država za nju na koncu platiti 210 milijuna eura, u multifunkcionalnoj sportskoj dvorani na rubu grada već danas se bez dodatnih financijskih ulaganja ne mogu održavati utakmice košarkaške Eurolige. Grad Zagreb je stoga izdvojio 446,4 tisuće kuna, kako bi dvorana bila prilagođena uvjetima koje zahtijeva Europska košarkaška federacija. Na internet stranicama gradske uprave, u odjeljku »akti gradonačelnika«, objavljen je tako »zaključak o korištenju sredstava« koji kaže: »Odobravaju se sredstva u iznosu od 446,4 tisuće kuna za podmirenje troškova izvođenja određenih tehničkih promjena – radova na preuređenju i prilagodbi dvorane Arena Zagreb prema propozicijama Eurolige«.   




Arena Zagreb za košarkaške manifestacije mora napraviti brojne preinake



Novi uvjeti za dvorane


Ovaj iznos od približno pola milijuna kuna Grad Zagreb već je uplatio Zagrebačkom holdingu, koji će napraviti potrebne adaptacije. S obzirom na to da je novac doznačen iz »budžeta« Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, o konkretnoj vrsti radova u Areni pitali smo njegovog pročelnika Davora Jelavića. Pročelnik je ustvrdio da je Europska košarkaška federacija nedavno propisala nove uvjete za dvorane te da su zbog toga nužne i adaptacije u Areni.




– Radi se o proširenju i prilagodbi dvorane za odigravanje europskih košarkaških utakmica. U dvorani se mora mijenjati parket, a potrebni su i dopunski sigurnosni uređaji, novi koševi i tako dalje – istaknuo je Jelavić.


Dodatne informacije dobili smo od direktora Arene Tomislava Pervana, koji je napomenuo da radovi na adaptaciji Arene za košarkaške utakmice Eurolige imaju biti gotovi do početka listopada.


– Košarkaški klub »Cibona« dobio je od košarkaške federacije naputak na pedesetak stranica, a u njemu su navedeni svi uvjeti koje prostor mora zadovoljavati da bi se u njemu igrale košarkaške utakmice. Nama su poslali ono što je u našoj domeni, odnosno domeni funkcioniranja dvorane. Najprije valja reći da su promijenjene dimenzije terena, pa će se parket morati brusiti, nakon čega ćemo iscrtati nove linije i sve to prelakirati. Nekoliko zahtjeva vezano je za semafor. Zadnju minutu on mora moći odborjavati u stotinkama, što postojeći semafor ne može.


Trebaju nam i novi semafori za odbrojavanje 24 sekunde. Displeje moramo imati i u svlačionicama, moraju se nabaviti ledomati i stolovi za masažu. Malu dvoranu moramo prilagoditi da ispunjava sve uvjete za treniranje. U svlačionice i VIP salon potrebno je sataviti televizore. Bitnu stavku predstavlja i tunel za razvlačenje tako da košarkaši mogu doći do svlačionica bez opasnosti da ih netko gađa predmetima s tribine. Ovo što sam naveo najveći je i najskuplji dio radova, a tu je još i cijeli niz sitnica koje je potrebno prilagoditi – informirao je direktor Arene Pervan.   

Vraćanje novca


U zaključku o dodjeli sredstava od strane Grada Zagreba navedeno je Holding u roku od trideset dana gradskoj upravi mora dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima za izvedene radove, a u slučaju nenamjenskog korištenja novca Holding je Gradu obavezan vratiti novac u roku od osam dana od zatraženog povrata. Što se same Arene tiče, ona iz mjeseca u mjesec potvrđuje svoju reputaciju vreće bez dna, u koje će građani Hrvatske i Zagreba novac ubacivati idućih 28 godina. Dvorana će u trajno vlasništvo Grada preći tek kad Ingra od Grada uprihodi ukupno 210 milijuna eura. Ove zastrašujuće brojke najbolji su pokazatelji rezultata dvojice megalomana, gradonačelnika Milana Bandića i bivšeg premijera Ive Sanadera koji su nas u osvit recesije usrećili gradnjom monstruozno skupog sportskog objekta na rubu grada.