Nagrđivanje pročelja zgrada

Spriječiti vandalsko grafitiranje u Zagrebu: Troškove uništene imovine naplatiti grafiterima

Hina

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Obrazlažući prijedlog akcijskog plana pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić upozorio je kako dosadašnje sprječavanje vandalskog grafitiranje nije bilo uspješno, te je u gradu sve veći broj pročelja zgrada oštećenih grafitima



Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u petak su većinom glasova podržali prijedlog akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Zagrebu kojim se želi smanjiti broj pročelja zgrada oštećenih i nagrđenih grafitima.


Akcijski plan koji obuhvaća niz mjera, prihvatilo je 24 gradska zastupnika, a njih tri su bila suzdržana.


Njegov je cilj nizom mjera sprječiti vandalsko grafitiranje u Gradu.




Obrazlažući prijedlog akcijskog plana pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić upozorio je kako dosadašnje sprječavanje vandalskog grafitiranje nije bilo uspješno, te je u gradu sve veći broj pročelja zgrada oštećenih grafitima.


Dan Špicer (SDP) kazao je da u rješavanju problema vandalskog grafitiranja treba primjeniti praksu gradova koji se niz godina bore protiv toga – naplatiti troškove od počinitelja, a ne da ih stanari sudskim tužbama pokušaju naplatiti.


“Nije dobro niti pravedno da oni čija se imovina uništava, snose trošak obnavljanja”, istaknuo je.


Smatra da bi plan za sprječavanje vandalskog grafitiranja trebao biti stroži te prenijeti poruku – dosta vandalskog uništavanja fasada grafitiranjem! Bez naplate štete od onog tko je učinio štetu, taj plan je “kamilica”, kazao je Špicer.


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i nova obnašateljica gradonačelničke dužnost Vesna Kusin naglasila je da u rješavanju tog problema ima “zakonodavnu prepreku”, a problem naplate štete je što grafiteri rade u satima kada ih je teško otkriti.


“Mi možemo naplatiti kaznu, ali ne možemo, jer nismo vlasnici zgrada, naplatiti štetu”, rekla je, dodavši da je naplata štete moguća tek nakon završetka sudskih postupaka.


U predloženim mjerama je postavljanje kamera kako bi se grafiteri lakše identificirali. “Do sada su uhićena 153 grafitera i kada sudski procesi završe onda će biti naplaćene štete”, kazala je Kusin.


“U Zagrebu je ekspanzija grafita, posebno u centru grada”, kazala je Margareta Mađerić uime Kluba HDZ-a, naglasivši kako je najveći broj pritužbi turista vezan uz uništene fasade grafitima.


Rekla je vandalsko grafitiranje treba spriječiti, ali i omogućiti onim grafiterima koji su umjetnici da uljepšaju zapuštene prostore.


Zabrinjavajućim smatra što je dob grafitera obično od 14 do 23 godine, založivši se za uvođenje i odgojne komponente u školama kao preventivne mjere protiv vandalskog grafitiranja.


Tijekom rasprave većina zastupnika upozorila je na problem vandalskog grafitiranja u Zagreba. Založili su se za edukaciju mladih od vrtića kako bi ih se upozorilo da se ne smije grafitirati bilo gdje.


Zastupnici nisu prihvatili Izviješće o stanju imovine Grada Zagreba za 2012. i 2013. godinu. Tijekom rasprave upozorili su na problem pola milijarde kuna nenaplaćenih potraživanja, problem ne riješavanja i ne upisa zemljišta istaknuvši da imovina treba biti pokretač razvoja grada a ne njegov kočničar.


Zastupnici su uz ostalo prihvatili akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka na području Grada, izmjene i dopune Programa javnih potreba u sportu u Gradu Zagrebu za ovu godinu te su podržali zaključak o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o Izradi projektnih podloga i projektne dokumentacije za obnovu pilot bloka Klaićeva-Medulićeva-Deželićeva-Kačićeva.