Grillozof u akciji

Smaka svijeta nije bilo, ali je sceni od roštilja zato svanulo

Siniša Pavić

Svečano je u pogon puštena T(vornica) P(ljeskavica) K(osta), laboratorij besprijekorna leskovačkog roštilja kojim od sada pa nadalje ravna Konstantin Stefanović Kosta, onaj koji je o roštilju pričao i ovogodišnjim kandidatima za Masterchefa! 



ZAGREB Ultimativan blagdanski event, gastro događanje bez premca koje će nesumnjivo obilježiti godinu koja je pred nama, već se u metropoli dogodio, jučer usred podneva! Doduše, samo su probrani znalci njemu svjedočili, da bi nakon profanog nepčanog iskustva krenuli u svijet širiti uvjerenje kako boljeg roštilja u nas nema. U petak je, naime, svečano u pogon puštena T(vornica) P(ljeskavica) K(osta), laboratorij besprijekorna leskovačkog roštilja kojim od sada pa nadalje ravna Konstantin Stefanović Kosta, onaj koji je o roštilju pričao i ovogodišnjim kandidatima za Masterchefa! 


   Samo na prvu ova bi se objava nekome mogla učiniti golom propagandom. Čitatelji Novog lista međutim znaju – jer su o tome imali prilike čitati – kako je priča o Kosti i njegovom prebiranju po roštilju više od toga, filozofija kojoj je teško odoljeti makar počiva na jednostavnoj istini da njegov roštilj ne podnosi ništa do iznimno kvalitetna mesa. Gazde koje su htjeli proizvod pojeftiniti gurajući u meso štošta, brzo su ostajali bez Koste. Ovaj put formula se čini dobitna, jer s jedne strane stoji Kosta, a s druge Siniša Švec, gastroznalac i istinska radijska zvijezda. Kostu i Šveca spojila je, dakako, pljeskavica, i ćevap, i leskovački uštipak, i vješalica… 


   – Sve je počelo sasvim slučajno. Došao mi je prijatelj i kazao kako je u nekom opskurnom hotelu jeo najbolji roštilj u životu, priča Švec. 




   Uporan prijatelj natjerao je Šveca da ode i proba spomenuti roštilj. Probao je jednu stvar s jelovnika, sutradan došao po drugu, trećeg dana probati treću, a 15. dana Kosta je zabrinuto istrčao iz kuhinje da ga priupita: »Je li sve u redu!?« 


   – Da nešto nije bilo u redu, već bih vam dao do znanja – odbrusio mu je Švec. 


    Sva što se dalje događalo dio je legende, o Kosti koji traži kuhinju u kojoj će biti apsolutan gospodar i Švecu koji zajedno sa sve većom sljedbom Kostina roštilja ide za njim. U konačnici Zagreb je dobio TPK, tvornicu koja više ne proizvodi parne kotlove, već pljeskavice i ostala čuda. Švecov rukopis da se vidjeti na jelovniku pod naslovom »Kostin superioran grill«, te izboru za TPK spravljenih kolača. Švec pritom naglašava: »Sve radim iz uvjerenja. Kad vidim da ljudi rade predano ono što vole, volim im, ako mogu, pomoći.« 


   – Novi je ovo početak. Porođajne muka. Može to i bolje – skromno nam govori Kosta dok pazi na svakoga gosta. 


   – Ma, ne može bolje – replicirali smo mu. 


   – Vi ćete mene učiti može li bolje – rezolutan je Kosta, vicu i savršenstvu sklon grillozof. 


   Inače, slučajno ili ne, večer prije petka i smaka svijeta, u inspekciji su pod okriljem noći bili Mate Janković, Radovan Marčić, Ana Ugarković i još poneko, pa digli palac gore. Smaka svijeta nije bilo, ali je sceni od roštilja zato svanulo.