Obračun s rukovodstvom

Radnici Zagrebačkog velesajma prijete štrajkom

Ladislav Tomičić

Sindikat će sutra javnost izvijestiti o situaciji na Velesajmu te opet tražiti razgovor s Upravom. U slučaju da im Uprava Holdinga i Čović ne iziđu u susret, spremni su na sindikalne akcije, ni štrajk nije isključen



ZAGREB Paralelno s otvaranjem prvog u nizu jesenskih sajmova na Zagrebačkom velesajmu unutar ove podružnice Zagrebačkog holdinga odvija se vrlo ozbiljan obračun radnika i rukovoditelja. Radničko vijeće i podružnice Sindikata trgovine Hrvatske, odnosno Novog sindikata odbili su prijedlog reorganizacije, točnije makro i mezo organizacije tvrtke, a u idućih nekoliko dana spremaju se o propadanju Zagrebačkog velesajma informirati i širu javnost.


Već nekoliko godina Zagrebački velesajam bilježi porazne rezultate, a radnici sumnjaju da je konačni cilj ovakve poslovne politike uništiti Velesajam radi skupocjenog zemljišta na kojem se nalazi. Sindikalni predstavnici upozoravaju da sajmovi u Europi izvrsno posluju unatoč recesiji, dok Velesajam iz godine u godinu pada sve niže i niže. Sajam u Ljubljani, primjerice, ove godine imao je za 40 posto više izlagača nego lani, a poslovne uspjehe bolje od Velesajma bilježi čak i sajam stoke i poljoprivrednih strojeva u Gudovcu kraj Bjelovara.


Naš list, podsjetimo, u nekoliko je već navrata izvijestio o polaganom propadanju Velesajma – nekoć jednog od zagrebačkih simbola.   

NE reorganizaciji


Početkom ove godine javnost smo informirali da je u posljednje dvije godine ova tvrtka iz sastava Zagrebačkog holdinga otklizila u minus sa sedam na 47 milijuna kuna.


U nekoliko navrata predstavnici radnika tvrtke tražili su sastanak s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivom Čovićem, ali do konkretnog dogovora o budućnosti tvrtke još nije došlo. Radnici su stoga problem digli na višu razinu, a iza njih je sad stala i središnjica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. U četvrtak će, doznajemo, sindikat širu javnost izvijestiti o situaciji na Velesajmu te ponovo tražiti razgovor s Upravom matične tvrtke. U slučaju da im Uprava Holdinga ne iziđe u susret sindikalisti su spremni i na sindikalne akcije. Iako zasad nitko ne želi govoriti o štrajku, na koncu je moguća i takva sindikalna akcija. Radnici su, rekosmo, prije svega zabrinuti zbog uništavanja osnovne djelatnosti Velesajma, a to je organiziranje sajamskih priredbi. Ovo su naveli u pismu voditeljici podružnice Mireli Bartolec, kad su je izvijestili da odbijaju njezin prijedlog makro i mezo organizacije tvrtke.   

Uništena osnovna djelatnost




– Osnovno pravilo kod definiranja organizacije je da »struktura slijedi ciljeve i strategiju«, što kod dostavljenog prijedloga organizacije znači da zanemarujemo potrebe osnovne, sajamske djelatnosti. Sve marketinške alate koji tvore marketing-mix sajamskog proizvoda nastoji se udaljiti iz sektora sajmova, čime se još više uništava osnovna djelatnost. Ako je to cilj, mi ga ne podržavamo, odgovorili su radnici voditeljici podružnice na njezin prijedlog organizacije Velesajma.