Sanitarna inspekcija odobrila

Ponovno otvoren Veliki pogon Tvornice kulture

Davor Mandić

Zahtjevi susjeda da se buka ne mjeri u vrijeme kada njima to odgovara nisu uvaženi, pa Tvornica nesmetano može nastaviti proizvoditi kulturu, a ne buku



ZAGREB Od srijede  je i službeno: Zagrebačka Tvornica kulture dobila je od Sanitarne inspekcije potvrdu da zadovoljava minimalne tehničke uvjete te ponovo radi u punom kapacitetu. To znači da osim tzv. Malog pogona, koncertnog prostora do 300 mjesta, odsad nesmetano radi i tzv. Veliki pogon, kapaciteta do 1.200 mjesta, dvorana koju je Sanitarna inspekcija zatvorila zbog pritužbi stanara na previsoku razinu buke. 


  Iako su se mediji već naveliko raspisali o nastavku rada tvornice koja je prema mišljenjima nekih proizvodila samo buku, to je dosad ipak bio samo izraz povjerenja vodstva nove Tvornice u zakonitost njhova djelovanja. Potvrda je ipak trebala doći od mjerodavnih, a to je Sanitarna inspekcija, koja je u ovom slučaju ponajviše konzultirala Zakon o zaštiti od buke. 


    Prema tom zakonu, dozvoljena razina buke iznosi maksimalnih 90 dB, što je odredba smišljena da bi se zaštitilo djelatnike u industrijskim pogonima. No primijenjena na muziku, ona je i više nego dvojbena. Kako je to plastično istaknuo umjetnički direktor Tvornice Mate Škugor, Zagrebačka filharmonija u krešendu proizvodi barem 110 dB te je prema tome dobrano izvan Zakona. Kada bi se stvar radikalizirala, ne bi bilo javnoga nastupa koji bi bio unutar Zakona. S tim u vezi, vlasnici i voditelji klubova, kao i promotori koncerata u Zagrebu pozivaju vlasti da konačno donesu tzv. kartu buke, koja će regulirati područja s dopuštenom višom razinom buke od 90 dB, kako se ne bi ponavljao slučaj Tvornice. 




    No Tvornica je i u takvim okolnostima uspjela dobiti izmjere ovlaštenih tvrtki da posluje unutar Zakona, pa u konačnici, a nakon ogromne podrške javnosti, Sanitarna inspekcija više nije imala puno manevarskog prostora. Zahtjevi susjeda da se buka ne mjeri u vrijeme kada njima to odgovara nisu uvaženi, pa Tvornica nesmetano može nastaviti proizvoditi kulturu, a ne buku. Pritom je i Sanitarna postupila u skladu s javnim interesom, iako je mogla, da se zainatila zajedno sa susjedima, do sudnjeg dana tražiti nove izmjere koji bi potvrdili navode o glasnoći. 


    Sve to susjede nije pokolebalo: ni gotovo unisona podrška javnosti, niti djelovanje unutar zakonskih okvira Tvornice nisu ih natjerali da prestanu zagovarati mir i tišinu u centru grada. Okupljeni oko dviju predstavnica – Verice Capek i Jadranke Lauš – već su najavili da neće stati, pa makar to značilo promjenu fronta.