Nezaštićeni mrtvi kapitali

Opljačkano kulturno dobro: Gredelj se gura na bubanj

Vanja Vesić



Prema projektu Izgradnje novog središta Zagreba, Zagreb Centruma, tijekom ove i početkom iduće planira se dijalog sa stručnjacima, pažljivo uklanjanje materijala i priprema javnog natječaja za idejno rješenje (polovicom 2012.). Nakon natječaja slijedi analiza i izbor najboljih radova. Javna rasprava za najbolja dva do tri rješenja trajat će tijekom 2013. a objava natječaja za ponude investitora tijekom 2014.



– Od deset industrijskih strojeva upisanih u registar zaštićene pokretnine, dva su stroja odnijele ekipe tvrtke TŽV Gredelj na novu lokaciju proizvodnje u Vukomercu, a jednom se izgubio svaki trag. Tražili smo odgovore od Gredelja, ali na naše dopise nisu reagirali, upozorio je Goran Krmpotić, direktor Zagreb Centruma d.d., poduzeća koje je Zagrebački holding (ZGH) osnovao za uređenje i pripremu kompleksa za novu postindustrijsku namjenu. Krmpotić nas je proveo kroz razvaljene i pokradene hale. U tijeku je postupak sudskih vještaka koji će početkom lipnja objaviti izvještaj o razmjeru šteta. Iako je Zagreb Centrum 15. travnja kao vlasnik nekretnina postao i posjednik kompleksa, Gredelj još uvijek oteže s primopredajom i duguje naknadu za korištenje zemljišta od 1. srpnja 2010. do. 15. travnja o.g. nakon što su prethodno iskoristili razdoblje besplatnog korištenja pogona za poslove preseljenja. Podsjećamo, još 2006. potpisan je kupoprodajni ugovor između Grada i TŽV Gredelja, a ZGH je 2007. preuzeo od Grada ugovor vrijedan 88 milijuna eura. Tijekom 2009. Holding je dokapitalizirao Zagreb Centrum kompleksom bivšeg Gredelja. 




– Mi smo još uvijek spremni na dogovor s TŽV Gredeljom. Ako ne postignemo dogovor, idemo na tužbu za naknadu štete. Sudski vještak utvrdio je da su troškovi TŽV-ovog najma kompleksa iznosili od 4 do 5 milijuna kuna. Ja sam po zakonu dužan zaštititi imovinu i to nije moja fiks-ideja – upozorio je Krmpotić.   


Skinute oznake zaštite


– U registru je tek jedna hala upisana kao zaštićeno kulturno dobro, ostale imaju ambijentalnu vrijednost. Postoje tek indicije da je prije 2006. skinuta zaštite ostalim zgradama, a to sigurno znaju konzervatorske službe. Postoje pritisci iz ZGH-a da se kompleks brzo proda. Upiti investitora dolaze mi bar jedanput tjedno, a s obzirom na tešku financijsku situaciju u Holdingu, ima interesa za rasprodaju. Mi se bojimo financijskog stanja za ovu godinu. Procjene kazuju da ćemo imati rashod od 10 milijuna kuna, upozorio je Krmpotić ne precizirajući tko agitira za rasprodaju obiteljskog srebra. 


  Inače, šef Uprave Holdinga i Krmpotić prozvani su na ovotjednoj sjednici Skupštine da su umjesto službe za odnose s javnošću ZGH, angažirali vanjsku marketinšku agenciju Hauska & Partner za potrebe Zagreb Centruma. Krmpotić je jučer pred novinarima rekao da nije imao izbora.