Obnovljena tradicija

Na 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba ponovno “Trnjanski kresovi”

Hina

Riječ je o tradiciji koja se ove godine ponovno, nakon 24 godine, obnavlja na inicijativu Mreže antifašistkinja Zagreba. "Trnjanskim kresovima" obilježavao se Dan oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja, od 1978. do 1991. godine, kada je ta tradicija prekinuta



ZAGREB – U povodu 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja, večeras će se na autentičnoj lokaciji ulaska NOB-ovih snaga u grad, na sjevernoj obali Save, upaliti “Trnjanski kresovi”.


Riječ je o tradiciji koja se ove godine ponovno, nakon 24 godine, obnavlja na inicijativu Mreže antifašistkinja Zagreba. “Trnjanskim kresovima” obilježavao se Dan oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja, od 1978. do 1991. godine, kada je ta tradicija prekinuta.


Ovogodišnji “Trnjanski kresovi” bit će na savskom nasipu, ispred kluba Močvara, priopćila je Mreža antifašistkinja Zagreba.




Program počinje u 17 sati, kada će se uz hranu i piće dijeliti i novi broj “Nepokorenog grada”, časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba. Građani će također imati priliku prisustvovati oslikavanju murala “Oslobođenje”, koji će na zgradi bivše tvornice Jedinstvo izvesti umjetnici kolektiva Graffiti na Gradele, Chez i Marck.


Dizajneri i arhitekti Hrvoje Spudić i Sven Sorić, duo pod imenom This Town Needs Posters, održat će radionicu političkih plakata.


Svečano paljenje krijesa počet će u 19,30 sati, uz nastup zagrebačkih zborova Čipkice, Le Zbor i ZborXop te pulskog Zbora Praksa.


Od 22 sata u klubu Močvara održat će se 6. Antifa Night, na kojem će nastupiti bendovi Oi Polloi iz Edinburgha, Red Union iz Novog Sada, Gypsy Mafia iz Zrenjanina, Fetbojsi iz Zagreba i Nature Boys iz Kansas Cityja.


U subotu, 9. svibnja, na 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom – Dan Europe, u Spomen-parku Dotrščina održat će se “Uvijek – Festival poezije otpora”, prvo izdanje festivala na temu antifašizma.


Mreža antifašistkinja Zagreba ističe da je ta lokacija odabrana jer su na njoj ustaške vlasti za vrijeme NDH pogubile nekoliko tisuća Zagrepčana.