Trinaest godina smrada najvećeg smetlišta u zemlji

Jakuševac: Ekološki »frankenštajn« SDP-a

Vanja Vesić

Odlagalište otpada Jakuševac treba što prije zatvoriti. Hitno treba naći nove lokacije za odlagalište otpada – napomenuo je ministar zaštite okoliša. Bilo je to 2003. godine. U doba ondašnje SDP-ove vlade i koalicijskih partnera. Gradom Zagrebom vladao je SDP i tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić. Ministar Ivo Banac iz koalicijske kvote LS-a tada je grmio: Nije prihvatljivo da ovo odlagalište bude otvoreno do 2010. godine!



Odlagalište otpada Jakuševac treba što prije zatvoriti. Hitno treba naći nove lokacije za odlagalište otpada – napomenuo je ministar zaštite okoliša. Bilo je to 2003. godine. U doba ondašnje SDP-ove vlade i koalicijskih partnera. Gradom Zagrebom vladao je SDP i tadašnja gradonačelnica Vlasta Pavić. Ministar Ivo Banac iz koalicijske kvote LS-a tada je grmio: Nije prihvatljivo da ovo odlagalište bude otvoreno do 2010. godine!


Pomicanje rokova


Bio je to prvi predviđeni rok zatvaranja najvećeg smetlišta u zemlji. Iz ondašnje perspektive ekstremno dugotrajan rok. Kako se bližila »daleka« 2010. rokovi su odjednom postali »nerealni»…



Jakuševac je čisti primjer nevjerojatne političke korupcije, upozorili su iz Hrvatskih laburista Branko Vukšić i Zvonimir Međeral na konferenciji za medije održanoj ispred odlagališta na Jakuševcu.    – Je li nam svima laknulo nakon što je obustavljena blokada Jakuševca? Laknulo je samo onima, gradonačelniku Bandiću i SDP-u, koji su krivci za ovu ekološku bombu. Ne samo da je problem gurnut pod tepih, već se dogodila, što je u Hrvatskoj prihvatljiva praksa, nevjerojatna politička korupcija. Zagrebačka je vlast, Bandić i Bernardić, nakanila kupiti mir. Barem do izbora.    U javnost su iscurili i podaci o milijunskim ekološkim rentama isplaćenima Jakuševčanima. Najveća pojedinačna isplata je – milijun i 84 tisuće kuna, no i drugi su iznosi u stotinama tisuća kuna. Za ekorentu do sada je isplaćeno 90 milijuna kuna.




Pomicali su se na vrlo optimističnu 2011., 2012., 2013., 2015.,sve do »najrealnijeg roka« – 2018. godinu. Trinaest godina kasnije od Bančevog apela, aktualni SDP-ov ministar okoliša Mihael Zmajlović iz klimatiziranog ureda izjavljuje kako ne namjerava ići na zagrebački Jakuševac, i kako je vrijeme da odgovorni u gradu Zagrebu na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem konačno preuzemnu odgovornost i prestanu prebaciti problem na druge. Smatrajući da se države ne tiče »problem grada Zagreba« ipak je iskoristio prigodu i pozvao Zagrepčane da razumno reagiraju.


Građani, njih stotinjak, reagirali su ovog tjedna trodnevnom blokadom ulaska kamiona sa smećem na Jakuševac. Smrad i pojave kancerogenih bolesti među obiteljima Jakuševčana gruba je stvarnost među tamošnjim stanovništvom. Ministar je pak mislio da je razumno reagiranje – prekid blokade. Iz klimatiziranog ureda nije se dao ni prvi zagrebački SDP-ovac i predsjednik gradskog parlamenta Davor Bernardić, iako su ga osobno pozvali. Rekao je da neće ići na Jakuševac pozvavši prosvjednike da dođu na razgovor u Gradsku skupštinu. Oni su taj poziv s gnušanjem odbili.


 


Politička nezrelost


Vrijedi podsjetiti da se Bernardić proslavio nedavnom izjavom upravo na Jakuševcu kako će problem odlagališta rješavati neke druge generacije. Za razliku od prozvanog Bernardića, Bandić je bez posebnog poziva došao do iznerviranih prosvjednika i gotovo rutinerski odradio posao koji je mogao Bernardić. Ali nije. Politička nezrelost gradskog SDP-a u dijalogu s građanima još jednom je došla do izražaja.


Bandić sad slavodobitno kreće u izradu zaključka kojim će od Skupštine, dakle Bernardića, tražiti ispunjenje zahtjeva Jakuševčana, poput vraćanja obveze plaćanja ekološke rente, što je, pretpostavlja se, glavni razlog koji je natjerao građane da traktorima blokiraju ulaz na deponij. Usput, obećao im je i legalizaciju izgrađenih objekata, dozvolu za držanje domaćih životinja, čak i proglašenje njihovog područja područjem od posebne državne skrbi. Bandić, čovjek koji je jedan od (su)krivaca za dugogodišnji problem neriješenog Jakuševca poslat će u Gradsku skupštinu dokument koji SDP neće moći odbiti. Spektrom zahtjeva natjerao je i Vladu da se probudi. Prosvjednici su već upozorili da su spremni na nove blokade ukoliko ih skupštinari izigraju.



Potrebno je hitno uvođenje programa obaveznog odvajanja otpada, gdje će se svim građanima pružiti infrastruktura za odvajanje. Oni koji ipak neće reciklirati, plaćat će znatno više naknade za odvoz otpada. To je i naša obaveza prema hrvatskim i europskim zakonima, podsjećaju iz Zelene akcije.   – Rješenje je u izradi postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Uz pomoć te tehnologije, te povećanjem stupnja reciklaže, moguće je postojeću količinu od čak 285.000 tona otpada godišnje smanjiti na svega 60.000 tona potpuno inertnog otpada, koji ne uzrokuje nikakve neugodne mirise. Ovo je svakako mnogo bolje rješenje od gradnje spalionice otpada, koja bi godišnje proizvodila preko 85.000 tona otpada.


Prividni epilog ovog političkog vrtića je poznat – Bernardić je ipak došao među prosvjednike, a ministar Zmajlović izrazio je nagli interes države »za problem grada Zagreba«. Sutra će protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i Grada Zagreba podnijeti optužni prijedlog smatrajući da za područje grada Zagreba osigurali gospodarenje otpadom u skladu s propisima. Jedini je problem što će optužni prijedlog najvjerojatnije završiti kod državnog odvjetnika Mladena Bajića. Bit će to još jedan u moru od 200-tinjak prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika koje se »kisele« u ladicama državnog odvjetnika.


Gradski prioritet


Medijski je kuriozitet da je Bandićeva opaska na račun prosvjednika, dio onih koji ga danas slave, prošla prilično nezapaženo:


– Balvani su bili 90-tih, nama balvani ne trebaju jer sam s vama. Do kraja idućeg tjedna imat ćemo sastanak. Ovo nije Zimbabve, ovo je Hrvatska, nemojte to raditi gradonačelniku. Nisam to zaslužio! – obratio im se Bandić.


U medijima je bilo i škrtih špekulacija kako su prosvjedi naknadno dobili političko instruiranje, upravo od zagrebačkog gradonačelnika koji je vidio priliku da prebaci lopticu na SDP-ov teren. I kad bi to bilo točno, problem Jakuševca je prioritet koji se mora riješiti bez obzira na potencijalnu političku estradizaciju koja bi gurnula zahtjeve Jakuševčana u drugi plan. Ako je Bandić dosad smatran kao političko čudovište SDP-a, onda je Jakuševac ekološki »frankenštajn« SDP-a.