Oprezno u planine

Dramatična akcija spašavanja: HGSS spasio teško ozlijeđenog planinara s Medvednice

Ana Raić Knežević

Foto: HGSS

Foto: HGSS

Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina s opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, pješke s nosilima počeli su transport planinara sa Sljemena



Dramatična akcija spašavanja odvijala se u subotu kasno navečer na zagrebačkoj Medvednici.


Kako je priopćila Hrvatska gorska služba spašavanja, tijekom dana izletnik se sam uputio na Sljeme iz smjera Markuševca. Planinarska staza kojom je krenuo je bila prekrivena s 50-ak centimetara snijega, dok je temperatura zraka bila malo ispod nule. Malo nakon polovice puta ozlijedio je kralježnicu, te se više uopće nije mogao kretati. Ostao je zarobljen u dubokom snijegu bez izgleda da se sam izbavi iz nastale situacije. Zahvaljujući mobitelu i telefonskom broju 112 pokrenuta je akcija spašavanja.


– Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, s dubokim snijegom koji je otežavao kretanje ljudima i nošenju opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka, opisuju akciju u HGSS-u




Dvoje spašavatelja,koji su se nalazili kao pomoć redovnom HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, krenuli su odmah s turno skijama i najosnovnijom opremom u potragu za unesrećenim s vrha. Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca. Zbog velike količine snijega i zapuha, vozilo su trebali napustiti i dalje krenuti pješke. Uzeli su nosilima, užad i medicinsku opremu,te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.


Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina s opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, pješke s nosilima počeli su transport planinara sa Sljemena. Ni motorne sanjke, s dodatnim spašaveteljima, nisu se uspjele probiti kroz više metarske zapuhe. Zbog noći i iznimno teških uvjeta pridružila se i treća skupina spašavatelja koji su se vraćali s dežurstva na skijalištu. 


– Uslijedila su četiri sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPS-a i u njemu unesenih HGSS obilježenih putova, ostale opreme spašavatelja te spremnosti i sposobnosti njih samih. Nakon pronalaska ukopanog terenskog vozila, ozlijeđeni je unesen na nosilima te transportiran do asfaltne ceste iznad Markuševca, gdje je čekala hitna pomoć, navode iz HGSS-a te upozoravaju još jednom građane na oprez kod odlaska u planine.