Okolnosti mu idu na ruku

Bandiću se smiješi novi gradonačelnički mandat

Ladislav Tomičić

Po posljednjim anketama Milan Bandić opet je ispred svih ostalih kandidata, a na ruku mu ide pad popularnosti SDP-a i Kukuriku koalicije, te tradicionalno neslaženje HDZ-a u glavnom gradu Hrvatske



ZAGREB – Konstantni pad rejtinga SDP-a, veće i manje afere iz radionice vladinih ministara i sve osjetnija razočaranost birača u Kukuriku Vladu, grogiranost HDZ-a, polagano propadanje Zagrebačkog holdinga – sve ovo što se događa u posljednjih nekoliko mjeseci scenarij je koji je samo poželjeti mogao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.



Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić nije se biračima uspio nametnuti onako kako se nametnuo na stranačkoj izbornoj konvenciji. Na lokalnim izborima, naime, glasači neće glasati na temelju unaprijed im podijeljenih šalabahtera, nego na temelju dojma što ga ostavlja Milan Bandić s jedne, Davor Bernardić s druge, HDZ-ov kandidat s treće strane i tako dalje.    Gradonačelnik Zagreba odavno je shvatio kako ta igra funkcionira pa se biračima sad predstavlja kao veliki zaštitnik siromašnih. Svako jutro se, veli, budi s osjećajem gorčine u ustima zbog poraza njegove inicijative da siromašni plaćaju vrtiće manje, a bogati više. Zagrebački birači ga slušaju i upijaju. Rejting mu u anketama raste, a SDP-ov u isto vrijeme pada te se već danas može reći – Milan Bandić apsolutni je favorit za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima.


Sve ove okolnosti sjedaju kao as na desetku njegovoj ambiciji da na lokalnim izborima osvoji još jedan gradonačelnički mandat u glavnom gradu, a da takav rasplet situacije nikog ne treba iznenaditi najbolje govore rezultati istraživanja agencije Vectura, provedenog od 2. do 4. srpnja, na uzorku od tisuću ispitanika. Nešto više od 24 posto ispitanika te ankete svoj glas za gradonačelnika Zagreba danas bi ponovo dalo Milanu Bandiću, a najbližeg mu ponuđenog protukandidata Davora Bernardića (SDP) podržalo bi 17,7 posto Zagrepčana. Treći u tom nizu je na prošlim izborima neovisni gradonačelnički kandidat Josip Kregar, za kojeg bi glasalo 10,5 posto ispitanih.


Ulje na vatru




Politički oporavak čovjeka s tisuću afera i nešto manjim brojem kaznenih prijava iznenađenje je samo za ljude koji nemaju na umu kratko pamćenje hrvatskih birača i političku vještinu zagrebačkog gradonačelnika.


Zoran Milanović i SDP za Zagreb još uvijek nemaju nikakvu strategiju. Naprotiv, sve je jasnije da na relaciji zagrebački SDP – središnjica stranke ne teku med i mlijeko. Netrpeljivost Zorana Milanovića i nekolicine bliskih mu suradnika prema predsjedniku zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću nije javna, ali stranački kuloari o njoj govore već mjesecima. S druge strane, Bernardić nema najbolje mišljenje o poslovnim sposobnostima predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića, kojeg u najvažnijoj fotelji tvrtke drži isključivo Milanovićevo povjerenje.


Zagrebački gradonačelnik sa zadovoljstvom promatra taj čvor i po potrebi dolijeva ulje na vatru kritizirajući Upravu Holdinga, svjestan da su birači odavno zaboravili da je upravo on jedan od glavnih razloga Holdingovih financijskih dubioza.


– Ja sam im ostavio igračku s kojom se oni ne znaju igrati, kaže Milan Bandić mrtav hladan u emisiji »Nedjeljom u 2«, na temu neprodanih stanova u naselju Sopnica – Jelkovec.


»Prahistorijska tema«


Zagrebački holding tamo ima 100 milijuna eura zarobljenog kapitala, a stanove ne može prodati jer je tržište nekretninama propalo zbog recesije. Projekt je to koji je Bandić realizirao u vrijeme dok su cijene nekretnina letjele u nebo, ne računajući na recesiju koja je već kucala na vrata.


– Holding ne bi mogao isplatiti plaće ovaj mjesec i ratu za obveznice bez da im je novac posuđen, tvrdi Bandićev ministar financija Slavko Kojić, prelazeći hladno preko činjenice da je, u vrijeme dok je gradonačelnik imao sve konce u svojim rukama, Holding zadužen do grla.


Sve ove okolnosti stare nekoliko godina za prosječnog zagrebačkog birača »prahistorijska su tema«. On danas vidi samo da usluge Holdinga poskupljuju i prisjeća se da se u vrijeme Bandićeve svemoći »toliko toga izgradilo«. Po kojoj cijeni i od kojeg novca – nije važno.