Ruska politika usvajanja djece

Mali Rusi smiju samo u Italiju jer tamo nema gay brakova

Igor Duvnjak

Ovo je doprinos sveprisutnim polemikama oko gay veza, druga je stvar što je on učinjen na politički nezgrapni način, valjda svojstven Rusima koji zbog svoje vojne, energetske i općenito ekonomske moći ne moraju strahovati od mišljenja bilo kojeg birokrate u Europskoj uniji



MOSKVA Usvajanje ruske djece će biti omogućeno samo Italiji i to ni manje ni više nego radi ne(postojanja) brakova homoseksualaca u zemlji Dantea, Petrarce i drugih slavnih poeta.


Ovo je doprinos sveprisutnim polemikama oko gay veza, druga je stvar što je on učinjen na politički nezgrapni način, valjda svojstven Rusima koji zbog svoje vojne, energetske i općenito ekonomske moći ne moraju strahovati od mišljenja bilo kojeg birokrate u Europskoj uniji. Najavu da će usvajanje ruskih dječaka i djevojčica biti dozvoljeno Italiji jer ona ne priznaje gay brakove izrekao je u petak predstavnik Rusije za prava djece Pavel Astakov, kako je prenijela tamošnja informativna agencija Interfax.


– Koliko nam je trenutno poznato, Italija je jedina zemlja u kojoj građani imaju pravo usvajati rusku djecu, objašnjavao je Astakov razloge svojih stavova. Iznošenje ruskih stajališta svakako djeluje neobično za današnja vremena.




– To je zato što ta država ne priznaje homoseksualni brak i kao posljedicu toga, mi ne moramo mijenjati ništa u postojećem dogovoru. Oni, osim toga, i poštuju termine ovog dogovora, dodao je.


Rusija neće predavati na usvajanje svoje dječake i djevojčice koja su siročad onim zemljama s kojima nema bilateralne sporazume o tim pitanjima, dodao je ruski državni činovnik, preciziravši da Rusija o tome ima samo sporazum samo s Italijom. Što se tiče Francuske, s njom nisu kompletirane procedure za ratifikaciju tog dokumenta.


– Nije naša krivica. Zapadni partneri bi morali raditi malo aktivnije na tome ako žele da se međunarodno usvajanje nastavi jer Rusija ima druge prioritete. Naš prioritet je davanje na usvajanje djece unutar zemlje, rekao je Astakov.


Ruski parlament Duma je još u lipnju donijela zakon po kojem nije dozvoljeno davanje na usvajanje ruske djece u zemlje u kojima je dozvoljen brak između osoba istog spola. Uz to, od 1. siječnja 2013. godine američki roditelji ne mogu usvajati rusku djecu nakon donošenja takozvanog zakona »Dima Jakovljev«, koji je donesen kao odgovor na američki »Magnitsky Act«.