New York

Kandidat Srbije za glavnog tajnika UN-a Vuk Jeremić predstavio svoj program

Hina

Reuters

Reuters

Jeremić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, kao ključne cjeline na 80 stranica svog programa istaknuo održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reformu tajništva UN-a

BEOGRAD Kandidat Srbije za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić predstavio je u četvrtak u New Yorku svoj program istaknuvši pitanja razvoja, klimatskih promjena, ljudskih prava i reforme tajništva UN-a. Jeremić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, kao ključne cjeline na 80 stranica svog programa istaknuo održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reformu tajništva UN-a.

Jeremić naglasio kako osiguravanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uvjetima zahtijeva globalne strategije i rješenja, ali uz intenzivniju međunarodnu suradnju.


«Ovo je odlučujući trenutak za našu generaciju, za svijet koji je usred duboke transformacije koja je, po obujmu i tempu, bez presedana«, naglasio je Jeremić u uvodnom dijelu svoje prezentacije.


«Kao glavni tajnik nastojao bih da u središte napora UN-a stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promjenama, i da čitav sustav usredotočim na ova kritična pitanja«, rekao je Jeremić, uvjeren da UN mogu riješiti dolazeće izazove «ako se reformira način na koji UN vode preventivnu diplomaciju i mirovne operacije«.




Vuk Jeremić je bivši šef diplomacije Srbije koji je predsjedao Općom skupštinom UN. Rođen je 1975. u Beogradu, teorijsku i eksperimentalnu fiziku diplomirao je 1998. na sveučilištu Cambridge, a diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja stekao je 2003. na Harvardu.


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvjestio je u srijedu predsjedavajućeg Opće skupštine UN Mogensa Lykketofta da je Srbija odlučila kandidirati Vuka Jeremića za glavnoga tajnika UN u uvjerenju da ga »ekstenzivno diplomatsko iskustvo kvalificira za tu dužnost«.


Vlada Srbije je u utorak je poduprla kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog tajnika UN.