Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
17. veljače 2020.
New York

Kandidat Srbije za glavnog tajnika UN-a Vuk Jeremić predstavio svoj program

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2016. u 19:47 2016-04-14T19:47:35+02:00

Jeremić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, kao ključne cjeline na 80 stranica svog programa istaknuo održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reformu tajništva UN-a

BEOGRAD Kandidat Srbije za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić predstavio je u četvrtak u New Yorku svoj program istaknuvši pitanja razvoja, klimatskih promjena, ljudskih prava i reforme tajništva UN-a.
Jeremić je, kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, kao ključne cjeline na 80 stranica svog programa istaknuo održivi razvoj, klimatske promjene, mirovne operacije, ljudska prava i humanitarna pomoć, te reformu tajništva UN-a.

Jeremić naglasio kako osiguravanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uvjetima zahtijeva globalne strategije i rješenja, ali uz intenzivniju međunarodnu suradnju.

«Ovo je odlučujući trenutak za našu generaciju, za svijet koji je usred duboke transformacije koja je, po obujmu i tempu, bez presedana«, naglasio je Jeremić u uvodnom dijelu svoje prezentacije.

«Kao glavni tajnik nastojao bih da u središte napora UN-a stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promjenama, i da čitav sustav usredotočim na ova kritična pitanja«, rekao je Jeremić, uvjeren da UN mogu riješiti dolazeće izazove «ako se reformira način na koji UN vode preventivnu diplomaciju i mirovne operacije«.

Vuk Jeremić je bivši šef diplomacije Srbije koji je predsjedao Općom skupštinom UN. Rođen je 1975. u Beogradu, teorijsku i eksperimentalnu fiziku diplomirao je 1998. na sveučilištu Cambridge, a diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja stekao je 2003. na Harvardu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvjestio je u srijedu predsjedavajućeg Opće skupštine UN Mogensa Lykketofta da je Srbija odlučila kandidirati Vuka Jeremića za glavnoga tajnika UN u uvjerenju da ga »ekstenzivno diplomatsko iskustvo kvalificira za tu dužnost«.

Vlada Srbije je u utorak je poduprla kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog tajnika UN.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.