Prvo pojavljivanje pred sudom

Goran Hadžić odgodio izjašnjavanje o krivnji

Denis Romac

Za razliku od nedavnog skandaloznog ponašanja Ratka Mladića u haškoj sudnici, Hadžić je bio pristojan i potpuno kooperativan



Zadnjeg radnog dana prije kolektivnih godišnjih odmora na Haškom sudu, Goran Hadžić, vođa srpske pobune u Hrvatskoj i zadnji haški bjegunac, odbio se izjasniti o krivnji, odgodivši to  izjašnjavanje za mjesec dana, u skladu s haškim pravilima.


Za razliku od nedavnog skandaloznog ponašanja Ratka Mladića u haškoj sudnici, Hadžić je bio pristojan i potpuno kooperativan. Hadžić nije želio da mu se optužnica pročita, čemu je i udovoljeno.


Prva optužnica protiv Hadžića podignuta je 2004. godine, zadnje godine u kojoj je haškom tužiteljstvu još bilo dopušteno podizati optužnice, a Hadžićevim dolaskom u haški pritvor u Scheveningenu u petak je objavljena izmijenjena i dopunjena optužnica.




Hadžića tužiteljstvo tereti za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu, kojemu je cilj bilo nasilno i trajno uklanjanje Hrvata iz dijelova Hrvatske koji su bili pod srpskom kontrolom.


Hadžić je odgovoran zato što je planirao, poticao ili naredio zločine, ali i zato što nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi zločine svojih podređenih.