Kampanja cijepljenja

Zavod za javno zdravstvo zove građane na cijepljenje, epidemija gripe se očekuje krajem prosinca

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Cijepljenje je besplatno za kategorije osiguranika za koje je gripa posebno rizična, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zaposlenici zdravstvenih i stacionarnih ustanova, kao i trudnice



RIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji prošle je godine vladao veći interes za cijepljenjem protiv gripe u odnosu na ranije godine pa je tako cijepljeno 18.875 osoba, od čega 66 posto starijih od 65 godina i 30 posto kroničnih bolesnika. Prema riječima voditeljice Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijele Lakošeljac, kampanja cijepljenja protiv gripe započela je ove godine u Hrvatskoj i u PGŽ 2. studenog, a cijepljenje je besplatno za kategorije osiguranika za koje je gripa posebno rizična, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zaposlenici zdravstvenih i stacionarnih ustanova, kao i trudnice.


 Cijepite se na vrijeme


– Poželjno je cijepiti se na vrijeme kako bi epidemiju gripe dočekali s već stečenim imunitetom nakon cijepljenja. Naime, epidemija gripe obično započne krajem prosinca. Da bi se razvio imunitet, potrebno je dva do četiri tjedna te je zbog toga važno na vrijeme se cijepiti. Cjepivo protiv gripe nabavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji ga distribuira cjepivo prema županijskim zavodima za javno zdravstvo. Liječnici cjepitelji preuzimaju cjepiva od nadležnog županijskog zavoda za javno zdravstvo poštujući pravila »hladnog lanca«.


Cijepljenje protiv gripe provodi se prvenstveno kod izabranog liječnika obiteljske medicine koji je upoznat s indikacijama za cijepljenje osiguranika, što je u skladu s Provedbenim programom imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse. Izabrani liječnik poznaje pacijente, njihove bolesti, lijekove koje uzimaju i eventualne kontraindikacije za cijepljenje. Cijepljenje se može provesti i u ustanovama za smještaj starijih osoba, u institucijama za njegu kroničnih bolesnika pod nadzorom liječnika koji ima u skrbi štićenike tih ustanova. Cijepljenje se provodi i u ambulanti Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo – objašnjava dr. Lakošeljac.




Kad je riječ o građanima koji ne pripadaju niti jednoj od skupina koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, dr. Lakošeljac kaže da je HZZO izdao naputak o mogućnosti cijepljenja protiv gripe osoba za koje cjepivo nije besplatno, kao i o uvjetima cijepljenja, u kojem se ističe da najprije treba procijepiti sve osigurane osobe koje spadaju u kategoriju osiguranika za koje je cijepljenje besplatno, a tada će se proglasiti početak cijepljenja osoba za koje cijepljenje nije besplatno. Cijepljenje osoba koje ne pripadaju rizičnim skupinama provodit će se kod izabranih liječnika, kao i u zavodima za javno zdravstvo.


Nepredvidiva bolest


Na pitanje kakva nas sezona gripe očekuje ove godine, dr. Lakošeljac pojašnjava kako je gripa nepredvidiva bolest, zbog čega je teško predvidjeti kakva će biti sezona gripe. Sve ovisi o tome koji će tip virusa cirkulirati i koliko će on biti izmijenjen u odnosu na ranije godine. Što je veća promjena virusa, to manje ljudi ima imunitet na taj tip virusa, a time se povećava i broj oboljelih. Prošle je sezone u PGŽ-u zabilježeno 1.045 oboljelih od gripe, a godinu ranije 8.334.


– Cjepivo protiv gripe sadrži sojeve virusa koji se prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije očekuju na sjevernoj hemisferi u ovogodišnoj sezoni gripe, a to su A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Hong Kong/4801/2014(H3N2) i B/Brisbane/60/2008. Učinkovitost cjepiva protiv gripe ovisit će o podudarnosti cirkulirajućeg i cjepnog tipa virusa gripe. Što je veća podudarnost, to je učinkovitost cjepiva veća. Uvijek postoji mogućnost da se pojavi neki posve novi tip virusa. Inače virus gripe pripada porodici Ortomiyxoviridae, a postoje tri tipa virusa: A, B i C.


Tip C izaziva vrlo blage simptome, tip B ima manji epidemijski potencijal i manje se mijenja, dok tip A ima najveći epidemijski potencijal i najviše je sklon promjenama. U ljudskoj populaciji cirkulira tri tipa A virusa H1N1, H2N2 i H3N2. Radi se o antigeno različitim virusima te preboljenje jednog ne štiti od drugog tipa, upozorava dr. Lakošeljac.



Osobe životne dobi od 65 godina i starije.Štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu).

Pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.


Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju).Djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu). U slučaju da se neke od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline.Zdravstveni djelatnici. Trudnice.


Gripa je akutna virusna upala dišnog sustava čija inkubacija traje od jednog do tri dana. Simptomi nastupaju naglo, unutar par sati, u početku su izraženi opći simptomi poput visoke temperatura od 38 do 40°C, bolovi u cijelom tijelu, jaka glavobolja, izrazit umor i malaksalost. Nakon toga se javljaju simptomi respiratornog sustava kao kašalj, grlobolja i suzenje. Gripa obično traje do sedam dana, a iscrpljenost može potrajati nekoliko tjedana.


Prema riječima dr. Lakošeljac, osnovna terapija za gripu je mirovanje, uzimanje toplih napitaka, sredstava za snižavanje temperature i eventualno protiv bolova. Gripa se širi kapljičnim putem, ali i direktnim i indirektnim kontaktom, a opće mjere zaštite od zaraze se sastoje u izbjegavanju bliskih kontakata s bolesnim osobama, izbjegavati mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, ne posjećivati bolesnike ako nije nužno, često pranje ruku vodom i sapunom, osobito nakon kihanja, kašljanja te često prozračivanje prostorija.


– Važno je obavijestiti svog liječnika o bolesti putem telefona, kako ne bi izlazili i eventualno zarazili druge osobe. U slučaju da se pojave simptomi kao otežano disanje, kratkoća daha, bol u prsima, iznenadna dezorijentacija, konfuznost, obavezno što prije kontaktirati liječnika, jer će vjerojatno biti potrebna hospitalizacija. Najčešće komplikacije gripe su upala srednjeg uha, bronhitis, upala pluća te pogoršanje postojeće kronične bolesti – ističe dr. Lakošeljac.