Investicija

Umjesto tvornice, stambeno-trgovački kompleks: RIO sravnjen sa zemljom, niče ‘RIO – Kantrida’

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Krajem iduće godine kompleks bi trebao biti gotov, točno dvije godine nakon rušenja pogona i pripremanja zemljišta, a ishodovanje uporabne dozvole očekuje se najkasnije do 30. lipnja 2022. godine



RIJEKA – Brojni građani uočili su da su nekadašnji pogoni riječke industrije odjeće RIO sravnjeni sa zemljom, a još ljetos smo izvijestili da će na tom mjestu niknuti stambeno-trgovački kompleks, no prvenstveno stambeni. RIO i dalje posluje, ali na zametskoj adresi, u zgradi bivšeg Cerinija.


Krajem iduće godine projekt »RIO – Kantrida« trebao bi biti gotov, dakle točno dvije godine nakon rušenja pogona i pripremanja zemljišta, a ishodovanje uporabne dozvole najkasnije do 30. lipnja 2022. godine. Velik dio budućih stanova koji će ovdje niknuti u trima zgradama, već je rezerviran i kapariran.


Predbilježbe


Nakon što je u rujnu prošle godine počelo rušenje RIO-vih pogona koji su srušeni za dva mjeseca, početkom studenoga je GP Mikić krenuo s građevinskim iskopima. Kako doznajemo, u tijeku su završni pregovori investitora Rio projekti d.o.o. s izvođačem radova koji će obavljati konstrukciju. Početak radova, odnosno dizanje armiranobetonske konstrukcije počet će u travnju ove godine, nakon čega će uslijediti obrtnički završni radovi.




Stambeno-poslovni kompleks Rio – Kantrida, sukladno detaljnom planu, sastoji se od tri zgrade sa 13, 8 i 11 etaža, sa sveukupno 273 stana, dvije podzemne etaže za parkiralište isključivo za stanare te trgovačkog centra u prizemlju kompleksa.


Stanovi su jednosobni, dvosobni i trosobni s dnevnim boravkom te na svakoj zgradi po četiri, dakle uhupno 12, penthauseva od 138 – 143 metra s krovnim terasama od preko 100 kvadrata. Cijene stanova ovise o orijentaciji stanova (jug-sjever), pogledu na more i modelu plaćanja i kreće se od 1.870 eura do 2.790 eura po četvornom metru.


Partner u prodaji budućih stambenih i poslovnih prostora su riječke DOGMA nekretnine, a njihov vlasnik i direktor Branko Papeš kaže da su predbilježbe počeli primati čim je u kolovozu prošle godine u medijima objavljeno da je počelo rušenje bivšeg kompleksa RIO-ve tvornice.



Velik interes


– Interes je jako velik, u prva dva mjeseca imali smo više od 50 rezervacija i kapara, dnevno odrađujemo 5 prezentacija. Velik postotak klijenata kupuje ove stanove za svoje stanovanje, ali velik je interes kupaca za ulaganje za najam.


Osim toga, u Rijeci stanove u pravilu kupuju kupci iz Rijeke, a ovo je prvi put da su kupci izvana, i to primarno zbog panoramskog pogleda na cijeli Kvarner, pa je onima koji si ne mogu priuštiti stanove od 4, 5, 6 tisuća eura po kvadratu u Opatiji, alternativa je kupnja stana u ovom kompleksu, kaže Papeš.