Mala bara s puno krokodila

U blokadi 20 posto riječkih odvjetnika, dok dio i dalje ostvaruje milijunske prihode

Ivor Balen

 Velike razlike među javnim bilježnicima evidentne su kroz njihove prihode, pa najveći među njima Velibor Panjković uprihodi godišnje gotovo 40 puta više nego najslabiji javni bilježnik 



Gospodarska kriza koja trese Hrvatsku traga je očekivano ostavila i na odvjetnike i javne bilježnike u Rijeci. Podaci o jednom dijelu javnih bilježnika koji jedva sastavljaju kraj s krajem, kao i o odvjetnicima kojih i preko 20 posto ima blokirane račune, i nisu toliko iznenađujući pokazatelji stanja u Rijeci. Grad je, naime, u proteklih 20 godina ostao bez industrije, sve ključne riječke firme, sa zadnjom Transadrijom i Elektromaterijalom, završile su u stečaju. Pravih poslova, onih vezanih za gospodarstvo, za javne bilježnike i odvjetnike, sve je manje. Sve siromašnije riječko tržište postaje mala bara s puno krokodila. 


  Od 16 javno-bilježničkih ureda na području nadležnosti Općinskog suda u Rijeci, nakon analize koju smo proveli temeljem dostupnih podataka može se zaključiti kako ih pola radi odlično, pa svojim vlasnicima donose golemu dobit neovisno o gospodarskoj krizi, dok ostatak jedva preživljava. Radi se o bizarnoj situaciji jer javni bilježnici, za razliku od odvjetnika gdje spretnost i znanje maksimalno dolaze do izražaja, ne zastupaju stranku već su samo nepristrani povjerenici, pri čemu u njihovom obavljanju posla nema razlike. Stoga je nejasno kako su neki javni bilježnici, ako svi poslove mogu i uglavnom moraju odrađivati na isti način, toliko bogatiji od drugih. Da li to ovisi o njihovim sposobnostima koje bi po pravilu trebale biti identične, da li to ovisi o dostupnosti i vidljivosti lokacija na kojima se nalaze njihovi uredi što znači da su na frekventnim mjestima gdje prolazi puno ljudi, da li to ovisi o blizini banaka čiji klijenti najviše koriste njihove usluge ili to ovisi o povezanosti javnih bilježnika s bankama, državom, gradom ili komunalnim društvima koji iz samo naizgled nejasnih razloga favoriziraju određene javne bilježnike naspram ostalih.  

  Umjesto »nejasnih razloga«, zbog kojih se favoriziraju neki javni bilježnici, stvari bi trebalo nazvati pravim imenom – i u javno-bilježničkom poslu, u borbi za što profitabilnije poslove, nesumnjivo postoji korupcija. Koliko je situacija dovedena do apsurda i koliko se situacija s izborom javnih bilježnika ne prepušta slučaju, već je određene strukture žele i uspijevaju držati pod kontrolom tako da se favorizira samo određene među njima, potvrdio nam je djelatnik jednog većeg riječkog javno-bilježničkog ureda. On je, sasvim logično, upravo u uredu u kojem radi namjeravao solemnizirati ugovor o kreditu za kupnju stana u jednoj urbanoj vili, ali mu je, kao i svim budućim vlasnicima stana, banka doslovno uvjetovala da solemnizaciju mora obaviti točno kod određenog javnog bilježnika.     


Novi list je sastavio rang listu javnih bilježnika prema njihovim prihodima i dobiti, a u obzir smo uzeti financijski podaci o njihovom poslovanju od 2006. do 2010. godine.




U cijelom tom razdoblju, bez da je bilo tko ugrozio ili se eventualno primaknuo njegovoj neprikosnovenoj poziciji, na prvom je mjestu javni bilježnik Velibor Panjković. Od osrednjeg odvjetnika Panjković se u godinama staža u novom poslu prometnuo se u najprihodovnijeg riječkog javnog bilježnika, inače jedinog s tri prisjednika.


Koliko zarađuju riječki javni bilježnici i tko zarađuje najviše a tko je na rubu egzistencije pročitajte u Novom listu u nedjelju, 4. prosinca