Bez tabua

U Rijeci predstavljena knjiga Dejana Jovića “Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj”

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA – Knjiga Dejana Jovića »Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj«, u izdanju Frakture, predstavljena je u antikvarijatu Ex libris u dijalogu autora s urednikom knjige Vukom Perišićem. Sam Jović u svojoj knjizi iznosi kako demokraciju smatra neprestanim dijalogom slobodnih građana, a u tom stilu odvijala se i riječka prezentacija knjige, čijih je prvih tisuću primjeraka prodano neposredno nakon predstavljanja, kako je to uvodno iznio Seid Serdarević iz Frakture. Cijenjeni politolog Dejan Jović u knjizi postavlja niz pitanja o vladajućem narativu o hrvatskoj državnoj samostalnosti i Domovinskom ratu, o tome zašto je baš rat središnji dio novog državnog i nacionalnog identiteta i pita se je li društvo koje inzistira na jednom jedinom dopuštenom tumačenju povijesnih događaja sposobno za napredak, za suočavanje s izazovima ideje slobode, na koncu i za vlastiti opstanak? O svemu tome Jović raspravlja slobodno, bez tabua i bez suvišnih zanosa. Reći će: »Ova knjiga moj je pledoaje za slobodu«.


– Stalo mi je ne samo da Hrvatska bude demokracija, već da bude liberalna demokracija, u kojoj svaki pojedinac zadržava suverenitet, koji se ne može narušiti voljom većine, niti na drugi način, objašnjava Dejan Jović.


Dijelom je ovu knjigu, kaže, koncipirao i kao svoj vrlo dug odgovor bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću i široj javnosti na reakcije koje je 2014. godine izazvao svojim člankom u Političkoj misli, u kojem je ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti 1991. godine bio vrlo neliberalan te da nije održan u sasvim slobodnim i poštenim okolnostima. Jovića je Josipović zbog tog teksta smijenio s pozicije svog glavnog analitičara, a Jović ističe da je zagovornik kritičke pozicije intelektualaca.




– Ne postoji istina o kojoj se ne smije govoriti. Kritičko izazivanje postojećeg nikoga ne može ugroziti, osim lažnih autoriteta, rekao je Jović.


Dodaje da ga se danas napada zbog činjenica koje iznosi da je u godini prije referenduma 25 posto građana željelo status quo, a njih 10 posto čak ukidanje federacije i centralizaciju države.


– Stvar se promijenila zbog rata. Rat je stvorio hrvatsku državu i zato i danas taj mit ima toliku snagu. Svaka država ima svoje mitove, to je normalno. Želimo mitove i jednostavne istine, ali morate onda dopustiti analitičarima da analiziraju te mitove, rekao je Jović.


U knjizi uvodi novi pojam etnototalitarizma, kao pokušaja većine da se tretira kao jednina, analizira ponašanje grupacije hrvatskih »stvoritelja države«, koji podsjećaju na svojedobne stvaraoce Jugoslavije ili slične grupacije u Zimbabveu, Irskoj ili pak Crne ruke u Kraljevini Srbiji, ali objašnjava i poveznice Staljinova i Tuđmanova koncepta rješavanja nacionalnog pitanja.


– Ako je Tuđman otac hrvatske države, Staljin joj je djed, jedna je od teza koje Jović iznosi u ovoj zanimljivoj knjizi.