Svečano proslavljena 20. obljetnica

Trnovit, ali slavan ratni put 128. brigade HV-a

Marinko Glavan

O osnivanju i ratnom putu brigade na svečanosti u Filodrammatici govorili su njezin prvi  zapovjednik, brigadir Joko Đipalo i njegov nasljednik na toj dužnosti Miodrag Hećimović



Područje djelovanja 128. brigade trebalo je biti šire riječko okruženje,  no kako je na ličkom bojištu prijetio pad Gospića i izbijanje neprijatelja  na liniju Karlovac – Karlobag, čime bi Hrvatska bila presječena na dva  dijela, brigada je raspoređena na ličko područje. Tamo je bila izložena  snažnim topničkim i pješačkim napadima agresora od samog dolaska,  ali entuzijazam i borbeni moral naših branitelja bio je jači i od tenkova  i od topova neprijatelja. Brigada je do kraja rata neizmjerno doprinijela  obrani Hrvatske, sudjelujući u konačnoj akciji oslobađanja hrvatskog  teritorija – Oluji, pri čemu smo sve borbene zadatke izvršili časno, nikad ne dovodeći u pitanje ratno pravo, običaje i konvencije, kazao je  prvi zapovjednik brigade Đipalo.



Obilježavanje jubileja postrojbe koja je dala nemjerljiv doprinos  obrani i konačnom oslobođenju Hrvatske od agresora, posebice na  ličkom bojištu, započelo je okupljanjem i polaganjem vijenaca na Centralnom gradskom groblju Drenova, nakon čega je uslijedila sveta misa  u Katedrali svetog Vida, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Mostu  hrvatskih branitelja te centralni dio proslave obljetnice – svečana akademija u dvorani Filodrammatice. Svečanost je započela čitanjem imena dvadesetpetorice poginulih pripadnika brigade, nakon čega se prisutnima obratio Joko Đipalo, s kratkim presjekom najznačajnijih događaja iz povijesti brigade, posebno njenog osnivanja i prvih borbenih  djelovanja 1991. godine.


Prijetnje 13. korpusa


– Bila je to godina početka otvorene agresije srpskih paravojnih formacija potpomognutih snagama JNA, to su bili trenuci biti ili ne biti za  cijelu Hrvatsku. Rijeka je bila u blokadi 13. korpusa JNA, čiji su zapovjednici prijetili da će s Trsata i Katarine sravniti grad sa zemljom, kao i  u pomorskoj blokadi brodova Jugoslavenske ratne mornarice. Tada su  se po prvi put u sportskom centru »Lovorka Kukanić« okupili pripadnici Teritorijalne obrane Rijeke, bez oružja, opreme, doslovce u trapericama, ali spremnih da brane svoj grad i domovinu. Od njih je sastavljena  128. brigada koja je u noći sa 8. na 9. studenoga blokirala vojarne na  Trsatu i Katarini, nakon čega je neprijatelj shvatio da i mi možemo zauzeti poziciju sile pa su pregovori s 13. korpusom koji su bili došli u kritičnu fazu na koncu završili mirnim odlaskom JNA iz grada, kazao je  Đipalo.




Suborcima se obratio i Miodrag Hećimović koji je na mjestu zapovjednika brigade zamijenio Đipala 1994. godine i ostao na njenom čelu  sve do konačne pobjede u Oluji 1995. godine. 


Iz obrane u napad


– Bila mi je velika čast i zadovoljstvo kada me je predsjednik Franjo  Tuđman postavio za zapovjednika ove brigade, da pripremim već prekaljene ratnike i borce za operacije oslobađanja koje su uslijedile. Iako  brigada nije imala veliko iskustvo u napadnim djelovanjima, s tako hrabrim i časnim ljudima bio sam siguran u uspjeh, što se kasnije i dokazalo. Ponosan sam što sam bio zapovjednik časnih ljudi koji su svi dijelili istu sudbinu, od zapovjednika do vojnika. To je hrvatski način ratovanja i dokaz da je temelj svake pobjedničke vojske čovjek, vojnik,  kazao je Hećimović, zahvalivši se na kraju svim suborcima, ali i generalima Norcu, Gotovini i Bobetku, što je izazvalo gromoglasan pljesak  okupljenih u dvorani.


Branitelje iz 128. brigade pozdravile su i Marija Kovač u ime Udruge  roditelja poginulih branitelja, Irena Kačić u ime Udruge udovica, u ime  Grada Rijeke dogradonačelnik Miroslav Matešić, te u ime Primorsko- goranske županije zamjenik predsjednika županijske Skupštine Željko  Plazonić, obojica bivši pripadnici brigade.