Tvrtka EM Tehnologija Rijeka primjenjuje novu tehnologiju na deponiju

Stop smradu na Marišćini: Japanska tehnologija efektivnih mikroorganizama za prirodnu ravnotežu

Andrej Petrak

Osnovna funkcija mikroorganizama je da sve ono što je zagađeno i poremećeno u prirodi vraćaju u ekološki čisto stanje. Jednostavnim prešpricavanjem otpada na prirodan i jeftin način mogu se postići izuzetni rezultati bez opasnih posljedica po ljude, životinje i okoliš



RIJEKA Japanska tehnologija efektivnih mikroorganizama posljednjih mjesec dana koristi se na deponiju Marišćina, s prvenstvenim ciljem uklanjanja smrada prilikom transporta baliranog otpada u kasetu. Na tom poslu Komunalno društvo Čistoća angažiralo je tvrtku EM Tehnologija Rijeka d.o.o. koju vode Nedjeljko i Mira Jovanović.


Efektivni mikroorganizmi organska su mikrobiologija japanskog profesora Terua Hige s Okinawe, a u svijetu se koristi već 30 godina, danas u više od 150 zemalja. Riječ je o prirodnoj mikrobiologiji koja sadrži aerobne i anaerobne bakterije koje se uz čitav niz drugih mikroba na prirodan način dovode zagađeno područje u prirodnu ravnotežu, odnosno u ponovo ekološki čisto i prihvatljivo stanje.   – Osnovna funkcija ovih mikroorganizama je da sve ono što je zagađeno i poremećeno u prirodi vraćaju u ekološki čisto stanje. Djeluju na posve prirodan način, nisu genetski modificirani, a u potpunosti su neškodljivi i prihvatljivi za okoliš. Em tehnologija kvalitetna je i jeftina nadopuna koja može poboljšati bilo koju od postojećih metoda zbrinjavanja otpada, prvenstveno neutralizacijom neugodnih mirisa, štetnih plinova i procesa koji se javljaju na odlagalištima. Jednostavnim prešpricavanjem otpada na prirodan i jeftin način mogu se postići izuzetni rezultati bez po ljude, životinje i okoliš opasnih posljedica, kaže Nedjeljko Jovanović.   

Prirodna fermentacija


EM tehnologija na Marišćini se koristi na način da se bale kod deponiranja u kasete prešpricavaju, kako bi efektivni mikroorganizmi prodrli u kompletan sadržaj bala te mogli započeti svoje reakcije razgradnje otpada. 


   – Neutralizacija uzročnika neugodnih mirisa postiže se na način da se proces raspadanja pretvara u proces prirodne fermentacije. Vrlo je važno i to što efektivni mikroorganizmi neutraliziraju i otrovne i štetne plinove. Na djelu je proces biokemijskih reakcija. Efektivni mikroorganizmi hrane se otpadom, pretvarajući otpad u spojeve koji ne smrde i nisu opasni. Štetne tvari pretvaraju se u alkohole, šećere i druge neškodljive spojeve, a štetni plinovi u one koji su bezopasni i ljudima nisu osjetljivi. Dodatni utjecaj efektivnih mikroorganizama na kontaminirano područje ogleda se u tome što smanjuju postotak štetnih metala i sprječavaju njihovo vezivanje na podzemne vode. Efektivni mikroorganizmi ubrzavaju procese na prirodan način. Razgradnjom biomase neutraliziraju štetne plinove i tvari. U više znanstvenih i stručnih radova pokazano je da je djelovanjem efektivnih mikroorganizama došlo do znatnog smanjenja dioksina i kancerogenih plinova, kaže Jovanović. 



Efektivni mikroorganizmi imaju primjenu i u poljoprivredi i proizvodnji lijekova.    – Jedno kanadsko istraživanje pokazalo je da rajčice proizvedene uz upotrebu efektivnih mikroorganizama imaju dvostruko više antioksidansa. Ljekoviti napici na bazi efektivnih mikroorganizama i raznih biljaka koriste se već 15 godina, a pokazali su se jednim od najjačih antioksidansa i probiotika, kaže Jovanović.    Napominje da EM tehnologija zemljišta kontaminirana poljoprivrednim kemikalijama i pesticidima može ponovo pretvoriti u zdrava i ekološki čista.    – Mogu se otpadne vode iz gradskih kanalizacija pročistiti i obogatiti efektivnim mikroorganizmima tako da umjesto da zagađuju podmorje pomažu pročišćavanju za što postoji izvanredan primjer u Červaru kod Poreča. Sadržaj septičkih jama postaje ekološki prihvatljiv što je naročito važno za veliki broj propusnih jama koje su još uvijek u primjeni. Kontaminirano područje ispod njih se primjenom EM tehnologije može u potpunosti pročistiti, kaže Jovanović. 


  



Efektivni mikroorganizmi imaju primjenu i u obradi otpadnih voda, gdje neutraliziraju neugodne mirise, pročišćavaju otpadne vode i na mjestu ispusta u more vraćaju prirodnu ravnotežu, stvarajući zdravu i čistu okolinu.    – Dokumentirani su radovi o smanjenju dioksina te utjecaju na redukciju i neutralizaciju štetnih plinova iz naftne i drugih industrija. U Egiptu i Pakistanu i mnogim drugim zemljama efektivni mikroorganizmi se koriste za obradu mulja iz otpadnih voda pa i mulja iz naftne industrije, koji se uz dodatak zelenog otpada pretvara u biofertilizer i koristi u hortikulturi. U zadnjih 10 godina sve je veća primjena Em tehnologije u Americi i na europskom tlu, posebice u ekološkoj poljoprivredi i stočarstvu, napominje Jovanović. 



U Japanu, ali i drugim zemljama građani kod kuće kompostiraju bio otpad uz primjenu efektivnih mikroorganizama.    – Kante za otpatke koje i mi koristimo u našim domaćinstvima dijele na one za bio otpad i one za ostali otpad. Bio otpad šprica se efektivnim mikroorganizmima te se na taj način umjesto truljenja razvija proces fermentacije ugodnog mirisa. Kompostni sok koji se dobije iz procesa fermentacije koristi se za pročišćavanje odvoda i kao prihrana bilju, a fermentirani otpad se mješanjem sa zemljom pretvara u vrhunski humus. Na taj način otpad se već u domaćinstvima pretvara u koristan produkt, a ujedno se znatno smanjuje količina otpada koja se odvozi na odlagalište, kaže Jovanović.


Sortiranje otpada


Bilo koja tehnologija koja se primjenjuje na Marišćini, gdje se u kasete istovremeno svakodnevno baca 200 tona prikupljenog nesortiranog otpada, uz dodatni zadatak zakopavanja preostalih 20.000 bala nesortiranog smeća našla bi se pred ogromnim izazovom. Što se tiče EM tehnologije efekivni mikroorganizmi na Marišćini imat će punu primjenu onda kad i ako Čistoća počne primjenjivati sortiranje otpada. Efektivne mikroorganizme već godinu i pol koriste uspješno krčke Ponikve, u procesu kompostiranja. Krčko komunalno društvo već godinama primjenjuje tehnologiju sortiranja otpada, a već su dosegli granicu od gotovo 40 posto otpada koje odvojeno prikupljaju. 


   – Krčke Ponikve zahvaljujući EM tehnologiji smanjile su potrebu za čestim prevrtanjem otpada i u znatnoj mjeri prisutnost muha i drugih insekata. Proces kompostiranja se sa 12 mjeseci skraćuje na dva do tri mjeseca uz kompost obogaćen efektivnim mikroorganizmima što garantira vrhunsku kvalitetu konačnog proizvoda. Primjena takvog komposta u poljoprivredi daje izuzetne rezultate pa s vremenom sve više raste potražnja za njim, a od dojučerašnjeg neželjenog otpada dolazimo u situaciju da se radi o sve potrebnijoj sirovini,što bi naročitu važnost trebalo imati na našim otocima koji prirodno imaju manjak kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Tehnologija će punu primjenu na Marišćini isto tako imati onda kad se bude radilo sortiranje otpada. Biološka komponenta otpada moći će se iskompostirati uz pomoć EM tehnologije. Upravo kao što se to već sad uspješno radi u Ponikvama na Krku, kaže Jovanović.