Primorjaši i Zamećani

ESI u Rijeci: Bazeni Kantrida i Centar Zamet središta vaterpolskih i rukometnih događanja

Igor Duvnjak



RIJEKAPlivalište na Kantridi poprište je vaterpolskih, a dvorana Centar Zamet domaćin rukometnih natjecanja na Europskim sveučilišnim igrama, koje će idućih dana zaokupljati pozornost ovdašnje sportske javnosti. Na riječkom plivalištu održavaju se natjecanja vaterpolistica i vaterpolista, tehnički delegat cjelokupnih događanja je Riječanin Damir Glavan, nekadašnje zapaženo ime »Primorja EB« i reprezentativac, finalist Olimpijskih igara 1996. u Atlanti. »Desna ruka« mu je još jedno znano vaterpolsko ime, nekadašnji suigrač, napadač David Burburan.


– Trebalo je nastupiti 12 muških sastava i četiri ženske ekipe, međutim odustalo je Sveučilište iz Novog Sada – kazao je Damir Glavan o vaterpolskom turniru na Kantridi. – U muškoj konkurenciji će iz Hrvatske igrati ekipe Sveučilišta iz Rijeke, Zagreba i Splita. Ekipu Sveučilišta u Rijeci predvode prvotimci »Primorja EB« Mislav Vrlić i Nino Mudražija, dok su u sastavu zagrebačkog Sveučilišta imena iz »Mladosti« i »Medveščaka«. Za Splićane će pak nastupiti Marino Čagalj iz »Mornara BS«, njihov najpoznatiji igrač. U muškom dijelu turnira igraju tri ekipe s tri i jedna skupina s dvije momčadi, hrvatski sastavi su u različitim grupama. Prvaci skupina idu u polufinale, a muško finale igra se u subotu od 20.30 uz izravan prijenos HRT-a. Ženski sastavi igrat će svaki sa svakim i to dvokružno. Za Riječko sveučilište nastupaju djevojke iz »Primorja EB«. Igra se po pravilima FINA-e osim što su utakmice vremenski kraće, igra se 4×5 minuta. Možemo očekivati zanimljive vaterpolske dane na Kantridi, nadamo se dobrom turniru.


Marin Mišković, koji u tandemu s Valterom, Matoševićem uspješno kormilari sa seniorskom momčadi »Zameta«, sada vodi riječke sveučilištarce uz asistenciju profesora Viktora Morettija. Nije bilo puno vremena za kovanje planova i uigravanje momčadi.




– U sastavu su nekolicina igrača iz prve momčadi »Zameta«, koja je bila najugodnije iznenađenje sezone osvojivši četvrto mjesto – kaže Marin Mišković. – Riječ je o vrataru Marinu Đurici, srednjem beku Matiji Goliku. Isto tako igrat će naši bekovi, Petar Jelušić i ljevoruki Luka Kovačević. Tu su još vratar »Umaga« Sorić, pivot »Crikvenice« Karaula, kao i igrači »Trsata« Polić te braća, blizanci Katić. Nismo imali vremena za uigravanje, koje ćemo obavljati »u hodu«. Održali smo tek dva treninga, uz to još nismo sigurni u kojem ćemo sastavu nastupiti. Ovaj događaj je još jedna prigoda za promociju rukometa u Rijeci. Nismo opterećeni nekim rezultatskim imperativima, ali naravno da će se naši igrači dati će sve od sebe.