Nezakonite pripreme

Sindikat pomoraca: Izbori za Radničko vijeće Jadrolinije pripremaju se u nedemokratskom ozračju

Hina

Marijana Zorić Smokvina, Predrag Brazzoduro, Dragomir Mucić i Dorotea Zec / Foto Sergej DRECHSLER

Marijana Zorić Smokvina, Predrag Brazzoduro, Dragomir Mucić i Dorotea Zec / Foto Sergej DRECHSLER

Radničko vijeće, prema zakonu, trebalo je odabrati tri člana Izbornog odbora, budući su prispjele tri kandidacijske liste - liste Glasa struke, Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske  (NSPPBH) i SPH. No, u Izborni odbor odabrano je pet članova, pa su zatražili da Radničko vijeće poništi takvu odluku i imenuje tročlani Izborni odbor



RIJEKA – Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) danas su na konferenciji za novinare ocijenili da se izbori za Radničko vijeće u Jadroliniji pripremaju u nedemokratskom i privilegiranom ozračju najavivši da, ako se nezakonite pripreme nastave, neće sudjelovati u izborima, nego će sudski putem zatražiti zaštitu pomoračkih prava.


Glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro i koordinator povjereništva SPH u Jadroliniji Dragomir Mucić naveli su da je aktualno Radničko vijeće prekršilo Zakon o radu tako što je u Izborni odbor, uz tri legalna, imenovalo dva dodatna člana. Smatraju da je to učinjeno kako bi se  onemogućilo glasovanje svim zaposlenicima Jadrolinije, odnosno da se izbori, kako predlaže SPH, provedu u sjedištu Jadrolinije, a da svi ostali svoje glasove dostave poštom.


Naveli su da je Radničko vijeće, prema zakonu, trebalo odabrati tri člana Izbornog odbora, budući su prispjele tri kandidacijske liste – liste Glasa struke, Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske  (NSPPBH) i SPH. No, u Izborni odbor odabrano je pet članova, pa su zatražili da Radničko vijeće poništi takvu odluku i imenuje tročlani Izborni odbor. Na novinarski upit, pojasnili su da listu Glas struke čine zapovjednici i upravitelji  brodova, kazavši da je dio članstva SPH podupro tu listu, kao i dio bivših članova NSPPBH.




Brazzoduro i Mucić naveli su da  i SPH i Glas struke traže da se Izborni odbor formira prema pravilniku, tj. da svaki sindikat ili lista predlože svog člana u Izborni odbor, koji će među sobom odabrati predsjednika. Od Izbornog odbora traže da se svim pomorcima i radnicima omogući glasovanje te da se ne dozvoli glasovanje „šetajućim“ kutijama, koje ne mogu nadzirati svi članovi Izbornog odbora, a što je bila, kazali su, višegodišnja praksa.


Ako se to ne provede, SPH i Glas struke neće sudjelovati u nezakonitom izborima i predložiti svoje liste, a tužbom će zatražiti zaštitu pomoraca i radnika Jadrolinije na demokratske izbore za Radničko vijeće, istaknuli su.


Iz SPH, koji je većinski sindikat u Jadroliniji,  još su naveli da pomorci i radnici Jadrolinije nisu zaštićeni kolektivnim ugovorom, da socijalni dijalog ne postoji, da se ugovori na određeno vrijeme „rastežu“ desetljećima te da se kadrovira isključivo po načelu nepotizma i preporuka uskog kruga privilegiranih. Sve to, ističu, događa se u vrijeme kada je Jadrolinija, nakon otvaranja tržišta, pred najvećim izazovom u svojoj povijesti.


Brazzoduro je dodao da smatra da je, u vezi s nezakonitostima oko imenovanja Izbornog odbora, riječ o sprezi između ljudi u Radničkom vijeću s vodstvom Jadrolinije, koji pomažu u odgađanju kolektivnog pregovaranja i donošenju novog kolektivnog ugovora.