Kino Croatia

U Art-kinu više od 32 tisuće posjetitelja i 850 filmskih projekcija

Vedrana Simičević

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Održano je 850 filmskih projekcija, u programima poput diskusija, predavanja i promocija knjiga sudjelovalo gotovo 1300 ljudi, a u sklopu »Škole u kinu« filmske projekcije odgledao je 6671 učenik



RIJEKA » Jedan od najboljih pokazatelja da Art-kino Croatia postaje sve važniji dio riječkog kulturnog identiteta, posjećenost je kinoprojekcija koja raste iz godine u godinu. U prošloj je godini tako filmske programe pratilo preko 32 tisuće gledatelja, dok je u ostalim programima poput diskusija, predavanja i promocija knjiga sudjelovalo gotovo 1300 ljudi. Održano je 850 filmskih projekcija, a u sklopu programa »Škola u kinu« filmske projekcije prilagođene školskom programu odgledao je čak 6671 učenik riječkih i županijskih osnovnih i srednjih škola. To su ukratko brojke s kojima se jučer pohvalilo vodstvo Art-kina »Croatia« sumirajući kako je izgledala filmska godina ove riječke kulturne ustanove.


Najgledanija »Nimfomanka«


Uvjerljivo najgledaniji film bila je »Nimfomanka« Larsa Von Triera, a veseli da je među najgledanijim naslovima bio i dokumentarac Nebojše Slijepčevića »Gangster te voli«, što ukazuje na kontinuiranu popularnost dokumentaraca kod domaće publike, no i na još jednu malu pobjedu domaćeg filma. Sinkronizirana animirana avantura »Pčelica Maja« privukla je tijekom listopada i studenog do sad najveći broj djece i roditelja. Ove je godine Art-kino ugostilo premijere četiri riječka dokumentarca – »Plenumovi« Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić, »Moja Europa« Bernardina Modrića, »Simke – kako je nestao dobri duh Rijeke« Ane Mušnjak i »Povratak posljednjeg« Igora Paulića. Kako to već biva posljednjih nekoliko godina, riječke premijere također su među najsposjećenijim projekcijama. Hrvatsku je premijeru u Rijeci doživio i igrano-dokumentarni film »TIR« Talijana Alberta Fasula.



Art-kino Croatia s programom u 2015. godini krenulo je ove srijede uz nagrađivani švedski film »Mi smo najbolje«, te palestinski film »Omar«. Tijekom siječnja prikazat će se i britanska drama »Nevidljiva žena« Ralpha Fiennesa, dokumentarni film »Svakodnevna pobuna«, SF drama adaptirana prema romanu Stanisława Lema »Kongres« Arija Folmana te švedska avanturistička komedija »Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao«. Filmski kritičar i programski savjetnik Art-kina Dragan Rubeša istaknuo je riječke premijere dva uspješna hrvatska dokumentarca koji će biti prikazani u sklopu programa »Factumentarci putuju«, a radi se o nagrađivanom filmu Tihe K. Gudac »Goli« te hvaljenom filmu »Djeca tranzicije« Matije Vukšića. Tijekom vikenda u terminima matineja prikazat će se i britanska obiteljska komedija »Medvjedić Paddington« te animirana avantura »Ekipa za 6«. Program Mini Art-kina donosi dva iznimno uspješna dokumentarca – »Slika koja nedostaje« koja je dobila i jednu od nagrada na Cannesu, te »20,000 dana na Zemlji« s Nickom Caveom. Posebnost siječanjskog programa je i znanstvenofantastični film Renea Claira iz 1924. godine »Usnuli Pariz« koji će glazbeno popratiti riječki bend Marinada.





   Održane su i brojne revije nacionalnih kinematografija kada su prikazani suvremeni filmski naslovi iz Italije, Francuske, Argentine, Japana, Koreje, Rumunjske, Turske, Češke, Poljske. Kinotečni ciklusi su predstavili filmove Karpa Godine, Vatroslava Mimice, Jacquesa Demyja, Abdellatifa Kechichea, Françoisa Truffauta, Nina Manfredija, Hayaoa Miyazakija. Bili su tu i izbori iz programa Zagreb Film Festivala, festivala 25FPS, Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma, Animafesta, Festivala tolerancije, a dobro posjećeni bili su i Manhattan Short Film Festival te festival Tripoteca. Tijekom programa Ljetnog Art-kina gostovali su i Motovun Film Festival te Festival mediteranskog filma Split.


Razvoj produkcije


– U pet godina povećali smo gledanost za više od sto posto, no osim tih brojki, nekako mi se čini važno istaknuti da se posljednjih godina sve više razvija filmska produkcija u Rijeci i pojavljuje se sve više autora koji prepoznaju film kao svoju nišu – istaknula je ravnateljica Art-kina »Croatia« Slobodanka Mišković, naglašavajući i sve veću popularnost programa filmske edukacije za učenike osnovnih i srednjih škola kao važan segment rada Art-kina. Po njenoj ocjeni, riječka filmska publika jedna je od najagilnijih u Hrvatskoj, te premašuje hrvatski prosjek od 0.7 odlazaka u kino po stanovniku godišnje, a to primjerice potkrepljuje i činjenica da je dvadeset posto od prodaje ulaznica dokumentarac »Gangster te voli« ostvario upravo u Rijeci.