Tri mjeseca patnje

S balkona u Studeni spašen napušteni pas

Andrej Petrak

Foto Udruga Vis Vitalis

Foto Udruga Vis Vitalis

Samo u Općini Klana u posljednja su 24 sata primili na desetke poziva i mailova. Klanjski načelnik Matija Laginja ističe da je Općina poduzela sve što je mogla. Još 22. prosinca uputili su dopis Državnom veterinarskom inspektoratu, objašnjavajući situaciju sa psom, te tražili da ih se kontaktira i uključi u daljnja postupanja



Agonija psa, koji je od prosinca bio napušten na malom balkonu kuće u Studeni, na kućnom broju 94, konačno je prekinuta preksinoć, kad je, po pričanjima susjeda, po nesretnog četveronošca došla jedna djevojka. Nehuman postupak prema životinji izazvao je zgražanje mještana Studene, ali i udruga za zaštitu životinja, koji su se obratili veterinarima i policiji.


  – Cijelu zimu na balkonu je zatočen pas, kojeg je neobična vlasnica tako ostavila i otišla. Općina je još prije dva mjeseca obavijestila veterinarsku inspekciju, ali još nema reakcije. Bila je i policija, međutim ništa od svega. Ljudi su psu bacali hranu i samo tako je još ostao živ, obratila se redakciji Novog lista jedna mještanka Studene. 

Veterinarski inspektori doista su došli jučer ujutro u pratnji policije kako bi spasili psa, kojeg više nije bilo na balkonu. Budući da su vrata bila zaključana, jedini je zaključak bio da je vlasnik konačno došao po svojeg ljubimca. Prema zadnjim informacijama, policija je vlasnicu i pronašla te joj slijedi prekršajna prijava.


  Akciju spašavanja psa za jučer su najavili i iz Udruge prijatelja životinja Vis Vitalis, revoltirani što institucije već mjesecima ne čine ništa. No i njih je, kao i veterinare i policiju, noć prije preduhitrila spomenuta djevojka. Oni su na djelovanje zadnjih dana pozivali sve institucije, od Općine Klana, preko Državnog veterinarskog inspektorata do Veterinarske stanice Rijeka. Putem svog Facebook profila također su pozvali sve zainteresirane da upućuju pozive i šalju mailove prozvanim institucijama.




  Samo u Općini Klana u posljednja su 24 sata primili na desetke poziva i mailova. Klanjski načelnik Matija Laginja ističe da je Općina poduzela sve što je mogla. Još 22. prosinca uputili su dopis Državnom veterinarskom inspektoratu, objašnjavajući situaciju sa psom, te tražili da ih se kontaktira i uključi u daljnja postupanja.


  – U novonastalim okolnostima postalo je razvidno da smo i mi i inspektorat reagirali u skladu sa zakonom. Budući da Općina nema podataka o prijavama i odjavama mještana, u istom dopisu dali smo podatke o osobi koja je zadužena za plaćanje komunalne naknade za navedenu zgradu, a riječ je o Nives Lončarić. Je li ista osoba vlasnica psa, nemamo evidencije. Budući da kuća na adresi Studena 94 nije vlasništvo Općine, po zakonu ne smijemo »ući« u zgradu, objašnjava Laginja. Dodaje da je Općina reagirala, ali da iz Udruge Vis Vitalis nisu zatražili službenu dokumentaciju niti bilo kakvo tumačenje.


  – Udruga proziva sve institucije, a ne i vlasnika psa, niti vlasnika kuće, koji su najodgovorniji za psa, kaže klanjski načelnik.


  Kako bilo, pas je konačno maknut s balkona, gdje je preživio čitavu zimu, a za nadati se je i da će biti i zbrinut te da će ova priča imati sretan kraj.