Sizifov posao na Šetalištu XIII. divizije

Prometnica na Pećinama asfaltirana pa raskopana – zbog puknute cijevi

Marinko Glavan

Cijev je pukla neposredno nakon puštanja u promet ulice obnovljene u sklopu HC-ovog projekta asfaltiranja riječkih cesta vrijednog oko devet milijuna kuna



RIJEKA Samo dan nakon završetka radova na postavljanju novog asfaltnog sloja na Šetalištu XIII. divizije, na dijelu podno teniskih terena na Pećinama ulica je ponovno raskopana. Zvuči pomalo bizarno, ali radnici su jučer rezali novi novcati asfalt, i to, kako saznajemo iz Hrvatskih cesta, zbog puknuća vodovodne cijevi ispod kolnika.


   Cijev je pukla neposredno nakon puštanja u promet ulice obnovljene u sklopu projekta HC-a vrijednog oko devet milijuna kuna započetog polovicom srpnja kojim će biti postavljen novi asfaltni sloj na potezu od Plumbuma do Preluka, a izvođač radova je GP Krk. Je li vodovodna cijev oštećena prilikom izvođenja radova na zamjeni asfaltnog sloja ili je naprosto riječ o dotrajalosti vodovodnih instalacija, nije bilo moguće saznati, ali paralelno se pojavio i problem odvodnje oborinskih voda s obližnjih teniskih terena i okolnih površina, koji se također rješava u sklopu intervencije zbog puknute vodovodne cijevi.


Radovi na sanaciji ulegnuća na kolniku, što prethode zamjeni asfaltnog sloja u Strossmayerovoj ulici započet će u utorak, 26. kolovoza, najavljeno je iz Rijeka prometa. Sanacija će biti obavljena na potezu od Piramide do zgrade HKD-a Sušak i to u razdoblju od petnaest dana od početka radova.Iz Rijeka prometa pozivaju stanare i vozače da prije početka radova uklone svoja vozila iz zone gradilišta, jer će u suprotnom ona biti ukolnjena specijalnim vozilom »pauk«, te premještena na područje izvan gradilišta ili na odlagalište na Brajdici.U zoni radova očekuju se pojačane gužve i zastoji, pa u Rijeka prometu apeliraju na vozače da budu strpljivi te poštuju privremenu regulaciju i prometna ograničenja.Od ponedjeljka će započeti i radovi na frezanju i ugradnji novog nosivog sloja asfalta u Ulici Janka Polić Kamova, na lijevoj proetnoj traci između izlaza iz Tower centra i skretanja u Šetalište XIII divizije. Postavljanje završnog sloja asfalta na dijelu između početka ulice na Plumbumu i skretanja za Tower centar započet će sredinom idućeg tjedna, a rok za završetak svih radova je 8. rujna, dok bi na drugom kraju grada, u Liburnijskoj ulici, trebali biti završeni deset dana kasnije.



   Koliko će stajati dodatni radovi i tko će snositi troškove, zasad ostaje upitno, no neupitno je da će novouređena cesta samo par dana nakon obnove dobiti »zakrpu« na mjestu gdje je pukla cijev, valjda da se riječki vozači, navikli na rupe i grbe na kolnicima, ne razmaze vožnjom po posve glatkom, ravnom asfaltu.  

  Inače, već nakon prve vožnje po novoasfaltiranoj prometnici mnogi su vozači imali primjedbe zbog dijela poklopaca šahti koji nisu u potpunosti nivelirani s kolnikom, pa prelaskom vozila preko njih i dalje dolazi do neugodnog lupanja i skakutanja.


   Iz HC-a o radovima na obnovi poteza Plumbum-Preluk poručuju kako se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, s obzirom na vremenske uvjete. Kašnjenja u odnosu na prvobitno zadane rokove, poručuju, posljedica su velikog broja kišnih dana od početka radova, no ne očekuju značajne odgode konačnog završetka predviđenog za kraj rujna ili početak listopada.


   U međuvremenu projekt zamjene asfalta nastavlja se ovih dana u Liburnijskoj ulici na Kantridi, te u Ulici Janka Polića Kamova, nakon čega će biti nastavljeni na preostalim državnim prometnicama što prolaze kroz Rijeku, uz izuzetak Adamićeve i Rive, gdje se za iduću godinu priprema sveobuhvatni projekt obnove koji će uključivati i sanaciju tla pod kolnikom, zbog učestalih pojava propadanja i ulijeganja ceste. Sličan zahvat obavit će se i na dijelu Krešimirove, gdje je prema prvotnom planu trebao biti zamijenjen samo asfaltni sloj. Zbog naknadno pronađenih instalacija tik pod površinom kolnika, jednim dijelom i u dvadeset centimetara debeloj armiranobetonskoj ploči neposredno ispod postojećeg asfalta, ti su radovi otkazani te će HC pripremiti poseban projekt sanacije Krešimirove