Neki autobusom, neki pješice

Besplatan autobusni prijevoz do proslave Prvog maja u Ronjgima, polazak s Delte

P. N.

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Planinarsko društvo Transverzalac Rijeka s planinarskom sekcijom Matice umirovljenika Rijeke organizira tradicionalni, peti pješački pohod od Rijeke do Ronjgi



Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.


Ronjgi će i ove godine biti središnje mjesto obilježavanja 1. maja, praznika rada, u organizaciji lokalnog SDP-a koji je zainteresiranim građanima osigurao besplatan autobusni prijevoz do odredišta tijekom čitavog dana s polascima s autobusnog kolodvora na Delti.


Planinarsko društvo Transverzalac Rijeka s planinarskom sekcijom Matice umirovljenika Rijeke organizira tradicionalni, peti pješački pohod od Rijeke do Ronjgi, radi sudjelovanja na središnjoj proslavi Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, uz bogat program. Polazak na pohod je 1. svibnja u 8 sati ispred zgrade Elektroprimorja, početak ulice 1. maja, ide se tom ulicom do kraja, potom Osječkom ulicom do parka Katice Mitel Katinke, dalje kroz park, kroz naselje Škurinje do kraja ulice S. J. Bujkove. Slijedi ulazak u pošumljeni dio i penjanje serpentinama prema Kablarima, a potom dalje pošumljenim dijelom do Ronjgi. Ukupna duljina staze je oko 10 kilometara, za što je, ističu organizatori, potrebno između 3 i 4 sata laganog hoda, uz odmore za okrjepu. Staza je atraktivna i prolazi predjelom obraslim mediteranskim biljem, ima prekrasan pogled na Kvarner i okolinu. Nakon prigodnih govora, zabave i okrjepe, planinari će se uputiti nazad istim putom, ali samo do Drenove ili Škurinja, gdje slijedi povratak autobusom.