Ne znaju na čemu su

Radnice Magme u Rijeci nisu dobile ni plaće, ni najavljene otkaze

Biljana Savić

Dobile smo samo prepravljene bušte za kolovoz gdje piše da će nam biti isplaćeno samo 2.100 kuna, bez blagdana, prijevoza..., ogorčene su radnice koje vjerojatno jedine u Hrvatskoj željno iščekuju rješenje o otkazu o radu kako bi dobile barem prava na Zavodu za zapošljavanje



RIJEKA Postoji li gora radnička sudbina od nedobivanja plaće i otkaza u paketu? Postoji! A to najbolje znaju bivše radnice Magme u Karolini Riječkoj, koje su 21. studenoga prošle godine, nakon mjesec dana provedenih »na čekanju« i nakon višemjesečnog nedobivanja plaće dobile obavijest da im se raskidaju ugovori o radu i da će im rješenja o otkazu stići poštom na kućnu adresu. Sad su opet na čekanju – i neisplaćenih plaća, ali i rješanja o otkazu. 


    – Od nas dvadeset, samo je nekoliko radnika dobilo papire o otkazu. Mi ostali čekamo da se uprava udostoji poslati nam papire o otkazu pa da se možemo prijaviti na burzu rada da što prije od HZZ-a dobijemo tu bijedu od pomoći – kažu nam bivše djelatnice Magme. Posljednju plaću dobile smo za srpanj, a one za kolovoz, rujan, listopad i studeni kažu da uzalud čekaju. 


  – Iako smo sve bušte dobili, novca niotkud. Ali, to nije sve! Kad smo se već morale pomiriti sa surovom istinom da nema plaća, uprava nam je umjesto rješenja o otkazu na kućnu adresu poslala već odavno poslanu buštu za kolovoz, ali ovaj put prepravljenu, gdje piše da nam neće biti isplaćeno ono što smo uredno zaradile i odradile, osnovica, provizija, blagdani i prijevoz…, nego da će nam bit isplaćeno samo 2.100 kuna! Kako je to moguće? Kako prepravljene bušte? A naše kupljene prijevozne karte s potvrdom iz Autotroleja? A naši prekovremeni? Mi, bijednice ni za hranu nemamo, banke zovu, krediti čekaju, žale se bivše radnice Magme. Vjerojatno su trenutačno jedine radnice u Hrvatskoj koje željno iščekuju rješenje o otkazu o radu.