Neuspjesi izazvali nervozu

Puč na Kantridi? Nakon sastanka s trenerom i igračima, Komen sazvao Predsjedništvo kluba

Ivan Volarić

Puč na Kantridi! Možda je malo preteška konstatacija, ali nije daleko od toga. Čeka se reakcija Uprave kluba koja je u svojem dosadašnjem mandatu postala prepoznatljiva po tome da je bila izrazito transparentna prema javnosti



RIJEKA Predsjednik Robert Komen, sportski direktor Nikica Milenković i trener Alen Horvat odradili su najavljeni sastanak uoči jučerašnjeg jutarnjeg treninga. U pitanju je redovni tjedni kolegij, na kojem se prema najavama diskutiralo o problemima, između ostaloga i igračke, odnosno rezultatske prirode nakon što je momčad podbacila u posljednjim utakmicama.


– Inzistiram i cijenim da moramo napraviti poboljšanja u komunikaciji između trenera Alena Horvata i sportskoga direktora Nikice Milenkovića po svim stručnim pitanjima. Ne ulazim u trenerski posao nego inzistiram na većoj interakciji između njih jer smatram da više ljudi više zna.


Je li to trener shvatio kao atak na njegov integritet? Ne želim ulaziti u to je li prije bilo drukčije, ali s obzirom na to da je Dido eksplicitno preuzeo odgovornost za dovođenje igrača i stao iza naše zajedničke konstatacije da imamo kvalitetne igrače na struci je da stvori dodatne pretpostavke da momčad pruži više.




Moram reći da je Dido apsolutno pozitivan prema kvalitetama i ambicijama naše momčadi, ali i prema vrijednostima koje klub čine klubom – rekao je nakon sastanka predsjednik Robert Komen.


Povici iz ureda  



Naravno da se iza svih ovih predsjednikovih konstatacija krije nezadovoljstvo igrom i rezultatima prve momčadi i da inzistiranje na osjetnijem Milenkoviću angažmanu neće tako lako pasti mladom treneru i njegovim suradnicima.


No, nitko na Kantridi u tom trenutku nije ni mogao pretpostaviti da će se iz toga izroditi događanje »igrača«.


Naime, u direktorovu uredu su se nakon treninga, a uoči zajedničkog ručka »nacrtali« predstavnici igrača, kapetan Igor Čagalj, Duje Baković, Kristijan Čaval i Damir Kreilach. Osim Komena, sastanku je bio nazočan i Milenković. Glasni povici igrača, lupanje po stolu, dopirali su do parkinga ispod A tribine…


– Pričali smo o financijama i uvjetima za treniranje te stvarima koje muče igrače – objašnjavao je kapetan Čagalj nakon razgovora s predsjednikom.


Naime, igračima kasni plaća deset dana, što s obzirom na činjenicu da nova uprava posljednjih šest mjeseci redovito isplaćuje plaće (starosjediocima se duguje četiri, pet plaća od prošle sezone) sigurno nije valjan razlog za tako burnu i naglu reakciju?


– Ne bih to komentirao, zapravo najbolje da pitate predsjednika – dodao je Čagalj.


Zbog lakšega snalaženja valja napomenuti da je predsjednik sredinom prošloga tjedna obećao igračima da će plaća ići početkom ovoga tjedna. Čekalo se »Juventusovih« 50 tisuća eura od transfera Sluge. Čudno je da su igrači odjednom pokazali toliko količinu nepovjerenja prema Upravi?


– Postoji još dugova. Predsjednik je rekao da će sjesti, a nije sjelo. U stvari možda smo se krivo razumjeli… Ne bih volio da se ovaj sastanak protumači kao nekakva pobuna jednostavno smo željeli reći ono što nas tišti – zaključio je Čagalj pokušavajući na kraju sve zajedno malo ublažiti.


Komen ljutit  



Uostalom, dovoljno dugo je u klubu da je upoznat sa svim njegovim problemima, pa i činjenicom da se Obersnelov tim za spas riječkoga prvoligaša s njima nosi najbolje što može i zna. Igračima je još ljetos vrlo jasno rečeno da će se dugovi rješavati kada se realizira neki jači transfer ili klub pronađe neki jači izvor financiranja, a redovita isplata plaće, pripreme i sve ostalo nije niti u jednom trenutku dovedeno u pitanje.


Uostalom, u tijeku poslijepodneva na klupski račun je stigao najavljeni novac iz Torina, a igračima sedma plaća u posljednjih sedam mjeseci na račun. No, i prije toga odigrala se još jedna znakovita epizoda.


Nakon igrača u klupski ured, ušli su trener Alen Horvat i njegovi pomoćnici Daniel Šarić i Mario Uljanić. Prvi je vrlo brzo iz ureda izašao Daniel Šarić sa smiješkom na licu, a onda izjurio ljutiti predsjednik Komen. Jesu li se verbalno sukobili članovi stručnog stožera i predsjednik?


– Nemam komentara. Sazvat ćemo Predsjedništvo. Sve ćete saznati na vrijeme – kratko je kazao Komen.


Kasnije je potvrđeno da će se izvanredna sjednica Predsjedništva održati u četvrtak. Teško je dokučiti kakve će odluke donijeti, ali nije teško zaključiti da su sva tri jučerašnja sastanka izravno povezana.


Puč na Kantridi! Možda je malo preteška konstatacija, ali nije daleko od toga. Čeka se reakcija Uprave kluba koja je u svojem dosadašnjem mandatu postala prepoznatljiva po tome da je bila izrazito transparentna prema javnosti.


Nema razloga ni da ovoga puta bilo što prikriva, a posebno ne problem koji nije slučajno nastao. Prvi neuspjesi izazvali su nervozu u svlačionici što nema toliko veze s neisplatom plaća ili uvjetima za treniranje, koliko činjenicom da momčad ne pruža igre kakve bi trebala.