Sveučilište u Rijeci

Prvi u Hrvatskoj: Osnovan Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci

Nela Valerjev Ogurlić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Predstavljanjem knjige »Drugi spol« Simone de Beauvoir obilježeno je osnivanje Centra za ženske studije u Rijeci, prvog centra takve vrste u Hrvatskoj



RIJEKA Jučer je u Akvariju, prostoru  Studentskoga centra u  Kampusu, održano  predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda knjige »Drugi spol« francuske filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir koja je svojim zalaganjem za emancipaciju žene i nekonformističkim duhom zauzela istaknuto mjesto u francuskom egzistencijalizmu. 


Razgovorom o knjizi obilježeno je i osnivanje Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci prvog centra takve vrste u sklopu akademskog sustava Republike Hrvatske.  


Uz  voditeljicu Centra za ženske studije Brigitu  Miloš i izvršnu direktoricu  Centra za napredne studije jugoistočne Europe pri riječkom Sveučilištu Sanju Bojanić, u razgovoru je sudjelovala prevoditeljica  knjige  Mirna Šimat, a kao posebna gošća i glumica Mira Furlan koja  je pročitala nekoliko  odabranih ulomaka i  s brojnom publikom iz studentskih redova podijelila  svoja   iskustva,   razmišljanja i zapažanja na temu feminizma i borbe za ljudska prava općenito. 




Prvo izdanje  knjige    koja  se  do danas  smatra stupom feminizma   pojavilo se 1949. godine   i izazvalo   mnoge prijepore, posebice   zbog pogleda autorice  na majčinstvo, budući da je i  tome  zagovarala pravo na slobodu izbora, smatrajući da  nije svaka žena  dobra majka niti predodređena za tu ulogu.


  Djelo u kojem  autorica dokazuje da je ženska priroda samo društveni konstrukt doživjelo je  mnoge osude i  iskrivljene interpretacije. Za  naslovnicu prvog prijevoda knjige  na engleski jezik   1953. godine  odabrana je  slika gole žene, jer  je izdavač   shvatio  da se radi o seksualnom priručniku.  Smatrao je  da će  dobro doći mladim ženama, a  za prevoditelja je angažirao botaničara.   Zanimljiv  je i podatak da  je u   lipnju  1956.  objavljen  dekret    Svete  Stolice  u kojem  se konstatira da je   knjiga nepoćudna  jer kvari mladež, a postupno ali sigurno truje i odrasle.


Govoreći o  svom pogledu na feminizam   Mira Furlan  je kazala kako jedinom pravom smatra  klasnu borbu i borbu za  ljudska prava, jer  borba  za prava žena  i različitih manjinskih skupina  samo pospješuje njihovu   getoizaciju. Između ostalog,  iskazala je zaprepaštenje  konzervativizmom  mladih, u što  se  uvjerila radeći sa studentima iz cijelog svijeta u Americi.


–         Moje cijelo odrastanje bilo je u pobuni i zato me rastužuje da su  današnja djeca tako  poslušna  i pomirena. To su ljudi  koji   se  u raspravi  o Antigoni  identificiraju s Kreontom.  Na  njega nemaju  zamjerki, dok Antigonu uopće ne shvaćaju.