PGŽ

Projekt vrijedan 21 milijun kuna: U Klani bolnica za produljeno liječenje Sv. Jeronim

Barbara Čalušić

Đulija Malatestinić i Zlatko Komadina / Snimio I. TOMIĆ

Đulija Malatestinić i Zlatko Komadina / Snimio I. TOMIĆ

Županija će s 950 tisuća kuna financirati nabavku novog ultrazvuka za Klinički bolnički centar Rijeka



 Primorsko-goranska županija s 50 tisuća kuna financirat će dokumentaciju izgradnje bolnice za produljeno liječenje Sv. Jeronim, inače zajedničkog projekta Fakulteta zdravstvenih studija i Općine Klana. S tim će sredstvima, kako je jučer pojašnjeno na press kolegiju župana, biti financirana izrada projektne dokumentacije za kandidiranje projekta »Nursing hospital – Primorje – Gorski kotar County« iz sredstava Europske unije.


– Riječ je o ustanovi koja skrbi o pacijentima po otpustu iz akutne bolnice. U njoj će biti zaposlene u prvom redu medicinske sestre, dok će liječnici u nju dolaziti konzilijarno. Vrijednost projekta procjenjuje se na 21 milijun kuna, a Općina Klana u ovom će projektu sudjelovati tako što će darovati zemljište za izgradnju bolnice – kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


Bolnica za produljeno liječenje trebala bi biti dovršena 2018. godine. Imat će 27 zaposlenih medicinskih sestara i 27 kreveta.




Iz županijskog proračuna ove će se godine financirati i nabava novog ultrazvuka za Klinički bolnički centar Rijeka. Ultrazvuk je vrijedan 2,4 milijuna kuna, a PGŽ će njegovu nabavku sufinancirati s 950 tisuća kuna, dok će ostatak izdvojiti resorno ministarstvo i riječka bolnica.


– Uređaj je opremljen s posebnim sondama koje će osigurati kvalitetnu dijagnostiku malignih oboljenja probavnog i dišnog sustava, dodala je Malatestinić, ističući kako će ovaj uređaj smanjiti broj operacija kod dijagnosticiranja malignih bolesti.


Novinarima je predstavljen i akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga u PGŽ-u čiji je cilj smanjenje potražnje droga. Kako je kazala Malatestinić, u PGŽ-u se stabilizirao trend novih ovisnika zahvaljujući provođenju preventivnih programa, smanjenju dostupnosti i dobrom djelovanju represivnog aparata.


– Proračun PGŽ-a u tom smislu ima akcent na univerzalnoj prevenciji koju provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a kroz program »Trening životnih vještina« koji je znanstveno evaluiran, a primjenjuju ga i po našem modelu i druge županije – istaknula je Malatestinić.


Programu prevencije zlouporabe droga valja pridodati i resocijalizaciju bivših ovisnika. U tu je svrhu u suradnji s udrugom »Vida« u centru Lokava osiguran stan namijenjen stambenom zbrinjavanju ovisnika koji su prošli prvi dio programa odvikavanja i cilj je radno ih osposobiti. Malatestinić kaže da se posljednjih godina bilježi trend sve veće životne dobi ovisnika pa se u programima rehabilitacije sve veći izazov predstavlja i rad s njihovom djecom.