Riječka autorica

Predstavljena knjiga Ljiljane Došen ”Velike avanture malog Orehovića”

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA U Središnjem odjelu Filodrammatice Gradske knjižnice Rijeka predstavljena je knjiga riječke autorice Ljiljane Došen pod nazivom »Velike avanture malog Orehovića«, a koja je izašla pod okriljem riječke izdavačke kuće Uliks. »Velike avanture malog Orehovića« odrasle vraćaju, a djecu vode za ruku u svijet odrastanja, na riječke Podmurvice. Roman je utemeljen na priči iz usmene predaje primorsko-goranskog kraja koju je autorica dobila u naslijeđe od svojih djeda i bake, a kojima je i posvetila knjigu.


– Ja sam cijelo svoje djetinjstvo stavila u tu knjigu i od petominutne priče koju su mi obično pričali moji nonići prije spavanja napravila sam cijelu knjigu. Želja mi je da ovo djelo također odrasli čitaju svojoj djeci prije spavanja i da se ponovno vratimo čitanju općenito, rekla nam je Ljiljana Došen.Knjiga govori o dječaku malenome poput dlana koji kreće u potrazi za tajnom odrastanja. U toj nimalo lakoj misiji od velike pomoći pokazat će se njegovi prijatelji – kućne životinje i stoljetno drvo u dvorištu. Naš junak otkrit će kroz svoje pustolovine kako je najbolji način odrastanja onaj u skladu s prirodom. U djelu se autorica dosta poigrava sa slavenskom mitologijom.

Ljiljana Došen je profesorica jezika i književnosti, rođena je u Rijeci i nakon višegodišnjeg iskustva u nastavi, posvećuje se proučavanju progresivnih metoda u edukaciji te 2010. godine magistrira s temom o slobodnim školama na sveučilištu La Sapienza u Rimu. Knjiga će biti od početka studenog dostupna u svim knjižarama po cijeni od 99 kuna.