Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Točno u podne

foto Povorkom ponosa i slave obilježen Dan državnosti u Rijeci

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2018. u 16:29 2018-06-25T16:29:00+02:00

U ovogodišnjoj povorci okupilo se više od tisuću ljudi, među kojima više od 500 skauta, sudionika 1. Nacionalnog sleta skauta održanog u Driveniku, koji su se mirno kretali od Vukovarske ulice preko riječkog Korza do Mosta hrvatskih branitelja na Delti

Točno u podne, uz stihove pjesme »Moja domovina«, iz Vukovarske ulice u Rijeci, od murala »Vukovar«, krenula je, sedmu godinu za redom povorka hrvatskog ponosa i slave, koju su i ove godine u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, a u čast svim sudionicima Domovinskog rata, organizirali Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Klub navijača Armada. U ovogodišnjoj povorci okupilo se više od tisuću ljudi, među kojima više od 500 skauta, sudionika 1. Nacionalnog sleta skauta održanog u Driveniku, koji su se mirno kretali od Vukovarske ulice preko riječkog Korza do Mosta hrvatskih branitelja na Delti, noseći zastave i uz pjesme »Oj hrvatska mati, nemoj tugovati«, »Ustani bane Jelačiću«, »U boj, u boj«, »Bože, čuvaj Hrvatsku« i »Najdraža Rijeko«.

- Sedmu godinu za redom okupljamo se u ovoj povorci koja je postala tradicionalna, a s ciljem obilježavanja Dana državnosti i sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Želja nam je, također, pokazati političkim elitama da hrvatski branitelji ipak drže do datuma koji nam je nametnut, uz napomenu kako smo i dalje za to da se kao Dan državnosti vrati datum 30. svibnja. Danas je s nama više od 500 skauta, oko 150 hrvatskih branitelja s područja cijele županije, članovi obitelji poginulih branitelja, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Armade, kao i građani koji nam se svake godine pridružuju na putu naše povorke. Nema političkih poruka, cilj nam je mirno proći do Mosta hrvatskih branitelja i odati počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a njih je na području Primorsko-goranske županije 206 sa statusom poginulih, kazao je predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ-a Damir Uskok.

Mimohod ponosa i slave Foto Vedran KARUZA (4)
Mimohod ponosa i slave u Rijeci / Foto Vedran KARUZA

U povorci hrvatskog ponosa i slave sudjelovalo je i pedesetak članova KN Armada, koji su od prve povorke, održane prije sedam godina, jedni od organizatora i sudionika.

- Ovo je jedan od načina na koji vrednujemo i čuvamo tradicije Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, ako želimo imati budućnost. Osobno mi ovaj dan i ova povorka puno znače, jer sam i sam dragovoljac Domovinskog rata, kazao je predsjednik KN Armada Dejan Božić.

Predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja Primorsko-goranske županije Irena Kačić istaknula je kako su ovakvo događanje zaslužili hrvatski branitelji, posebice oni koji su poginuli.

Vjeroučitelj i voditelj skauta Marin Miletić kazao je kako je u Rijeku zbog ove povorke stiglo čak 540 skauta iz cijele Hrvatske.Sudionici povorke nakon Mosta hrvatskih branitelja uputili su se u Katedralu sv. Vida, gdje je svetu misu za poginule branitelje i cijelu domovinu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u zajedništvu s brojnim svećenicima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.