Ulaganje u budućnost

Potpisani ugovori za gradnju: Za dva nova dječja vrtića Morčić i Đurđice – 35 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Kompjuterska simulacija novog Morčića

Kompjuterska simulacija novog Morčića

Vrtići Morčić na Gornjoj Vežici i Đurđice na Vojaku gradit će se po principu modularne gradnje čime će se na mjestima postojećih objekata vrtićki kapaciteti u istočnom dijelu Rijeke udvostručiti. Svaki će vrtić imati 10 skupina i moći će primiti 174 djece



RIJEKA – Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvtke Jedinstvo Krapina Josip Mihić potpisali su jučer ugovor o izgradnji dva vrtića, a riječ je vrtićima Morčić na Gornjoj Vežici i Đurđice na Vojaku. Najavljujući kako će se oba vrtića graditi po principu modularne gradnje Obersnel je istaknuo da je želja što prije povećati kapacitete, a izgradnjom dvaju vrtića na mjestima postojećih objekata vrtićki kapaciteti u istočnom dijelu Rijeke će se udvostručiti.


Ubrzati gradnju


– Želja nam je da ubrzamo gradnju kako bi sva djeca kojoj je potreban vrtić dobila mjesto u predškolskoj ustanovi. U posljednjih pet godina uspjeli smo povećati kapacitet za 440 mjesta u vrtićima, a novi će objekti imati po 10 odgojnih skupina, dok ih je sada pet. Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 35 milijuna kuna i vjerujemo da će prvi vrtić biti gotov u svibnju te da će se odmah krenuti s izgradnjom drugog objekta kako bi iduću pedagošku godinu mogli dočekati s dva nova objekta, najavio je Obersnel.


Dodajući kako je cijeli projekt odobrenjem kredita podržala Hrvatska banka za obnovu i razvitak Guštin je istaknula kako će se na mjestima postojećih objekata koji su stari četrdesetak godina uskoro naći novi objekti izgrađeni u skladu s Državnim pedagoškim standardom. Ti će objekti pružiti ugodnije i poboljšane uvjete najmlađima, a prilikom formiranja odgojnih skupina oformit će se veći broj skupina jasličkog uzrasta, kao i skupina beba starosti od 6 mjeseci do godine dana.





U naredne dvije godine Dječji vrtić Rijeka trebao bi dobiti još dva nova predškolska objekta, jer kako je jučer najavio Obersnel Grad Rijeka je riješio obvezu osiguranja zemljišta za vrtić koji planira graditi Talijanska unija.


– Riječ je o vrtiću za pripadnike talijanske nacionalne manjine. Mi smo svoj dio obveze ispunili i sada je na potezu Talijanska unija koja je naručila izradu projekta. Naša će obveza još biti osiguranje zaposlenika, kao i briga o vrtiću. Drugi novi vrtić koji bi se trebao graditi je objekt na Rastočinama. Obavili smo zamjenu zemljišta s tvrtkom koja je kupila »Instalater« i tu bi trebao biti novi vrtić. Zajedno s dosadašnjim kapacitetima koje smo povećali, te s Morčićem i Đurđicama i tim dvama novim vrtićima za dvije godine vrtićki bi kapaciteti mogli biti povećani za 800 mjesta, najavio je gradonačelnik.



– Bit će to prva skupina beba na istočnom dijelu Rijeke, jer do sada smo takav program imali samo na zapadnom dijelu. Početkom veljače započet će radovi na vrtiću Morčić, a do sredine siječnja svu ćemo djecu iz tog objekta razmjestiti u predškolske ustanove na području Vežice, najavila je Guštin.


Bolji smještaj


Izmjestit će se i dio opreme tog objekta, a do kraja iduće kalendarske godine, do kada bi oba vrtića trebala biti gotova, Dječji vrtić Rijeka imat će dva objekta s polivalentnim dvoranama i svim pratećim sadržajima. U vrtiću Morčić, čija će površina iznositi 2.075 četvornih metara, bit će smještena i centralna praonica te 60 prostorija, a vrtić Đurđice na 2.009 četvornih metara imat će 55 prostorija te centralnu kuhinju. Svaki će vrtić imati deset odgojno-obrazovnih skupina i moći će prosječno primiti 174 djece, a gradnjom novih objekata podmirit će se potrebe roditelja za upisom djece u vrtić, podići će se razina kvalitete smještaja, a smanjit će se i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekata.


Navodeći kako tvrtka Jedinstvo Krapina mjesečno gradi po dva takva objekta Mihić je istaknuo da se radi o tvrtki koja broji 800 djelatnika i ima 64 godine dugo iskustvo. Njegova je procjena da će vrtić Morčić biti izgrađen u svibnju, a vrtić Đurđice u studenom iduće godine.