Mač nad glavom dužnika

Pošast deložacija: U Rijeci mjesečno 44 zahtjeva za ovrhom nekretnina

Jagoda Marić

Sve učestaliji prizor u Hrvatskoj – prisilna iseljenja uz pomoć policije / Foto: D. MATIĆ/CROPIX

Sve učestaliji prizor u Hrvatskoj – prisilna iseljenja uz pomoć policije / Foto: D. MATIĆ/CROPIX

Općinski sud u Rijeci u zadnje dvije godine izdao je 1.034 rješenja o zahtjevima o ovrsi, od čega su neki prihvaćeni, a neki odbačeni ili obustavljeni. Za oko 200 predmeta zatražena je intervencija policije za provođenje ovrhe na nekretninama



ZAGREB » U gotovo dvije godine, u 2013. godini i 11 mjeseci 2014. godine, Općinski sud u Rijeci donio je 1.034 rješenja koja su se ticala zahtjeva za ovrhom na nekretninama, tako su s riječkog Općinskog suda odgovorili na naš upit koliko su imali predmeta u kojima se tražila ovrha nekretnina u zadnje dvije godine. Pritom s riječkog suda napominju da se ta brojka odnosi na sve predmete koji se tiču ovrhe nekretnina bez obzira na ishod, odnosno je li ovrha prihvaćena, odbačena ili odbijena. 


  Ti podaci govore da je u dvije godine u Rijeci na svakih 125 stanovnika bio po jedan zahtjev za ovrhom nekretnina, odnosno da su svaki mjesec u prosjeku pristizala 44 takva zahtjeva. 


  Uz to na naš su upit u koliko slučajeva su rješenja o ovrsi provedena uz intervenciju policije, odgovorili da je u gotovo dvije godine za oko 200 predmeta zatražena intervencija policije za provođenje ovrha na nekretninama.  S drugih općinskih sudova koji su nam odgovorili na upit ističu pak da se u slučajevima iseljavanja, pogotovo kad su u predmet uključene obitelji s djecom, bez obzira na to iseljava li se vlasnik dobrovoljno ili ne, svakako traži pratnja policije kako bi sve prošlo najbolje, koliko to može biti u situaciji kad se netko mora iseliti iz svog doma. 

Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…