Nisu im zanimljivi

Pitali smo mlade Riječane što misle o kandidatima za gradonačelnika: Uvedite opciju – “ništa od navedenog”

Andrej Petrak

Izborne preferencije Riječana mladih pokazuju da nijedan kandidat nije previše privukao njihovu pažnju / Foto NL arhiva

Izborne preferencije Riječana mladih pokazuju da nijedan kandidat nije previše privukao njihovu pažnju / Foto NL arhiva

Mogla sam glasati još prije četiri godine, ali, da budem iskrena, teško se i sjetiti tko je tad bio protukandidat postojećem gradonačelniku, jedan je od komentar mlađih Riječana



RIJEKA – Izborne preferencije Riječana mlađe generacije s kojima smo razgovarali pokazuju da nijedan od aktulanih kandidata za gradonačelnika Rijeke nije previše privukao njihovu pažnju.


– Ako je jedna osoba na vlasti već 20 godina, ne vidim da se išta može promijeniti. Niti bi moj glas tu nešto mogao značiti. Stariji glasači izlaze na izbore i oni će opet odlučiti. Mogla sam glasati još prije četiri godine, ali, da budem iskrena, teško se i sjetiti tko je tad bio protukandidat postojećem gradonačelniku. Jednostavno nije bio dovoljno zanimljiv, objašnjava Iva Spinčić.


Druga sugovornica, pak, dodaje da je situacija na izborima često takva da ni jedan od glavnih kandidata ne valja, niti zaslužuje biti izabran.




– Primjer su prošli predsjednički izbori, kad, barem mojoj generaciji, ni Kolinda niti Josipović nisu bili dobar izbor. Smatram da bi na glasačkim listićima, pa i za ove lokalne izbore, trebalo, kao u upitnicima, uvesti opciju »ništa od navedenog«, rekla je Željka Pavlić.


Serena Vanić na izbore uglavnom ne izlazi pa bi tako moglo biti i ovog svibnja.


– Htjela bih da dođe netko tko već nije bio na vlasti, moguće čak Andrej Briščik. Uglavnom, lijepo bi bilo da dođe netko novi, da više nismo stalno na istoj točki. Mislim da bi mladi trebali biti više informirani, a stariji ipak malo više otvoreni na različite stvari u društvu, smatra Serena Vanić.


Antea Ajbek čak razmišlja da se i kandidira na izborima.


– Aktivirala sam se ranije u Živom zidu i privlačna mi je ta ideja, jer smatram da stvari u društvu moramo mijenjati nabolje. Ipak, možda bih prije ulaska u politiku ipak još malo trebala uživati u mladosti. Svejedno smatram da bi žene trebale imati veću ulogu u politici, nego što je to sad.