Tko će kome

PODJELA FUNKCIJA Imenovanja čelnih ljudi županijskih ustanova pokazala stvarno političko stanje u PGŽ-u

Tihana Tomičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Boris Mijolović iz Burićeve Bure dobio je mjesto predsjednika Upravnog vijeća ustanove Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, dok je Ivana Frančula Modrčin postala članica ustanove Ljekarne Jadran



Novi mandat – nova imenovanja: župan Zlatko Komadina imenovao je članove upravnih vijeća ustanova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, a svi podaci objavljeni su u zadnjem broju Službenih novina PGŽ-a. Imenovanja su više nego zanimljiva jer ne samo da se iz njih vidi kako stoje pojedini kadrovi u samom vladajućem SDP-u, već se vidi i koga čelnik koalicije i župan Zlatko Komadina zapravo smatra dijelom svoje vladajuće koalicije – prema ovim odlukama, sada je sastavni dio vladajuće većine i Nezavisna lista Hrvoja Burića, koja je odnedavno postala politička stranka pod nazivom Bura, a koja je u Skupštini već ranije podržala neke od Komadininih odluka. Također, u omjeru tih imenovanja jako dobro stoje i kadrovi zamjenika župana Marka Borasa Mandića, bivšeg HNS-ovca koji je bio podržao Komadinu i SDP te ponovo dobio mandat podžupana, mada novu političku stranku Unija Kvarnera, koju jest formalno osnovao, zapravo javnosti nije još ni predstavio. Zapravo, radi se o bivšim HNS-ovcima.


Konkretno, kad su Burićevi u pitanju, njegov član Boris Mijolović dobio je mjesto predsjednika Upravnog vijeća ustanove Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, dok je Ivana Frančula Modrčin postala članica ustanove Ljekarne Jadran. U toj je ustanovi predsjednik Upravnog vijeća upravo predstavnik Unije Kvarnera, Đanino Sučić, a mjesta koja su Boras-Mandićevi još dobili u ovoj raspodjeli su sljedeća: Siniša Vilke kao predsjednik UV-a Prirodoslovnog muzeja, Oliver Filipas s Cresa kao predsjednik UV-a Doma za starije Marko A. Stuparić Veli Lošinj, Marin Klanac kao član UV-a Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje PGŽ-a, Lana Babić kao članica UV-a Doma zdravlja, Mirela Marunić kao članica UV-a Thalassotherapije Crikvenica itd.


U većini upravnih vijeća, očekivano, dominiraju SDP-ovci kao članovi vodeće stranke lijeve vladajuće koalicije, ali mjesta su dobili i PGS-ovci, HSS-ovci, IDS-ovci, SDSS-ovci, dakle svi članovi skupštinske većine.





Župan je donio odluku i o imenovanjima upravnih vijeća Županijskih lučkih uprava, tako su predsjednici postali: Tatjana Smeraldo (Unija Kvarnera) za Bakar – Kraljevicu – Kostrenu, Marin Gregorović (SDP) za Cres, Davorka Vukelić Ljubobratović (SDP) za Crikvenicu, Marina Medarić (SDP) za Krk, Loris Rak (SDP) za Mali Lošinj, Saša Đujić (SDP) za Novi Vinodolski, Marin Starčić (IDS) za Opatiju – Lovran – Mošćeničku Dragu te Ivan Matahlija (SDP) za Rab.



Mjesta za skupštinsku većinu


Zanimljivo je da je na primjer Komadina imenovao bivšeg kastavkog gradonačelnika i svog potencijalnog unutarstranačkog konkurenta Ivicu Lukanovića za predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja, mada Lukanović ni po struci ni po iskustvu nema veze s resorom zdravstva, pa to pomalo nalikuje na neku vrstu kupovanja mira unutar stranke. U tom su upravnom vijeću još i spomenuta Borasova suradnica Lana Babić te SDP-ov Milan Ivaniš, po struci stomatolog, inače sin SDP-ovca Ivana Ivaniša te nećak Nikole Ivaniša iz PGS-a.


Kad smo već kod obitelji Ivaniš, srećom sada su SDP i PGS napokon zajedno u vladajućoj koaliciji pa ima mjesta za sve: tako je sin Nikole Ivaniša Viktor Ivaniš i sam liječnik te županijski vijećnik, inače i zaposlenik Thalassotherapije Opatija, postao je predsjednikom Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, a članovi su SDP-ov Goran Palčevski iz Dječje bolnice Kantrida te IDS-ov Endi Radović, liječnik u KBC-u Rijeka.


Dominiraju SDP-ovi predsjednici


Odnose u SDP-u dobro oslikava i sastav UV-a Thalassotherapije Opatija, kao uvijek prestižne ustanove, gdje je iz kombinacije ispala opatijska SDP-ovka Lidija Bagarić, a ušao drugi opatijski SDP-ovac Fernando Kirigin, koji se nedavno bio natjecao za opatijskog gradonačelnika. Predsjednica UV-a ove opatijske ustanove postala je zastupnica i profesorica na Medicinskom fakultetu, Komadini trenutačno politički vrlo bliska Romana Jerković, koja eto ima zadatak kontrolirati ravnatelja ustanove Viktora Peršića, trenutačno predsjednika opatijskog SDP-a u ostavci. Za utjehu, Bagarić je dobila mjesto članice UV-a Doma za starije u Volosko.


Većinom dominiraju SDP-ovi predsjednici upravnih vijeća: županijska vijećnica i politička tajnica županijskog SDP-a Gabrijela Gorjanac Kapša predsjednica je UV-a Doma za starije osobe Kantrida, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić predsjednik je UV-a Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a, gdje je riječki SDP-ovac Vojko Braut član, potom je predsjednik SDP-a Lopara Marin Lazarić ponovo predsjednik UV-a Psihijatrijske bolnice Rab, gdje mu društvo pravi i drugi rapski SDP-ovac Nenad Debelić, Mila Kožul vodi vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja itd. PGS-ov Robert Maršanić je predsjednik UV-a Županijske uprave za ceste, u kojem su SDP-ovci Duško Milovanović i Anđelko Florijan članovi, a i HSS ima jedno vodeće mjesto u JU Priroda, gdje će UV voditi Danijel Celcner.


Na pitanje kojim se kriterijima rukovodio kad je birao članove upravnih vijeća, župan Zlatko Komadina samo nam je kratko rekao:


– Kriteriji su bili stručni i politički.


Inače, za rad u upravnim vijećima isplaćuju se naknade, sukladno odlukama samih ustanova, a u županijskoj upravi objašnjavaju da mjesta predsjednika uglavnom u prosjeku donose oko 700 kuna naknade mjesečno.