Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
3. maj

Obilježeno oslobođenje Viškova i Kastva: Odana počast žrtvama fašističkog terora

Delegacija UABA i Općine Viškovo polaže vijenac
Delegacija UABA i Općine Viškovo polaže vijenac
Autor: ,
Objavljeno: 3. svibanj 2019. u 16:35 2019-05-03T16:35:53+02:00

VIŠKOVO/KASTAV U povodu 3. svibnja, Dana oslobođenja Viškova, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Viškovo zajedno sa Snježanom Podobnik i Denisom Mladenićem, zamjenicima načelnice, položili su vijenac na centralno spomen obilježje žrtvama fašističkog terora u Viškovu te buket cvijeća ispred biste narodnog heroja ovoga kraja Vitomira Širole Paje.

Ovim činom odana je počast za 394 žrtve stradale u NOB-i sa područja Viškova i okolnih mjesta.

- Dana 3. svibnja 1945. godine partizanske snage nakon krvavih borbi protjerale su zauvijek fašističke horde iz Viškova, Halubja i Kastavšćine. Strahote rata i neviđeni teror koji su prouzrokovali fašisti nikada neće biti zaboravljene, poručili su iz UABA Viškovo.

Današnjim činom odana je počast i pijetet prema svim žrtvama fašističkog terora i svim mladim ljudima koji su dali svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Ovo spomen obilježje podsjeća nas na herojsku borbu i otpor fašistima koji su žitelji Halubja dali tada za slobodu sadašnjih i budućih generacija, dodaju iz UABA Viškovo.

Polaganjem vijenaca u čast svima koji su dali život za oslobođenje grada, na Gradskom groblju Kastav obilježen je Dan oslobođenja. U znak zahvale i sjećanja na žrtve, svijeće su zapalili predstavnici Grada Kastva i UABA Kastav.

Tim povodom, u Muzejskoj zbirki Kastavštine otvara se izložba „Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera“ - 1. bataljun SS policijskog puka „Bozen“ 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera, autora Ive Mileusnića i Vane Gović.

Ova izložba je po prvi puta postavljena prije dvije godine kada je javnosti predstavljen fotografski materijal iz Pokrajinskog arhiva Južnog Tirola u Bolzanu važan za rekonstrukciju ratnih prilika Krasa i okolice tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o foto albumu njemačkog vojnika Rienzera koji je aparatom bilježio vojni put svoje postrojbe tijekom 1944. na području Istre, Krasa i Kvarnera.

Poseban značaj imaju fotografije snimljene tijekom travnja i svibnja 1944. kada su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima je i zločin u Lipi. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupa mješoviti pjevački zbor KUD-a Halubjan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija