Novitet

Na Tehničkom fakultetu u Rijeci uskoro studij na engleskom jeziku

Ingrid Šestan Kučić

Sjednica Fakultetskog vijeća povodom velike obljetnice / arhiva NL

Sjednica Fakultetskog vijeća povodom velike obljetnice / arhiva NL

Tehnički fakultet jedini u Hrvatskoj pod jednim krovom izvodi studije iz strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva na sve tri razine – preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj



Danas je Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci jedna je od vodećih institucija u Hrvatskoj koja odgaja i obrazuje stručnjake iz područja strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva. Od svog osnutka fakultet daje značajan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva, ponajprije obrazujući kvalitetne i fleksibilne inženjere, ali i zapaženim radom na znanstvenoistraživačkim i stručnim projektima. Akreditacijom poslijediplomskog doktorskog studija iz područja računarstva, u ovom je trenutku Tehnički fakultet jedini u Hrvatskoj koji pod jednim krovom izvodi studije iz polja strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva na sve tri razine: preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj.


U sljedećoj akademskoj godini uložit će se napori u smjeru internacionalizacije studija, odnosno radit će se na osnivanju studija na engleskom jeziku na koje će se nastojati privući studente iz Europe i šire – najavila je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća kojom je obilježena 57. godišnjica ustanove dekanica Tehničkog fakulteta prof. dr. Jasna Prpić-Oršić.


Dodajući kako se znanstvenoistraživački rad odvija unutar projekata od kojih su posebno vrijedni oni Hrvatske zaklade za znanost, potpore znanstvenim istraživanjima Sveučilišta u Rijeci, europskih i bilateralnih projekata te niz znastvenih projekata u suradnji s gospodarstvom, dekanica je sa zadovoljstvom istaknula da je u prošloj akademskoj godini značajno povećan broj znanstvenih radova objavljenih u najprestižnijim svjetskim časopisima. U protekloj akademskoj godini značajna sredstva uložena su u opremanje laboratorija i jačanje istraživačkih kapaciteta fakulteta.




Kako bi studenti Tehničkog fakulteta mogli dodatno proširiti svoja znanja novim tehnologijama, a samim time postati konkurentniji na tržištu rada, sklopljen je Sporazum o osnivanju 3DEXPERIENCE STEM Laba s tvrtkama AITAC i CADCAM Grupom. Komercijalna vrijednost softvera koji je Tehnički fakultet dobio na korištenje kroz sljedećih deset godina je oko 2,5 milijuna eura. Suradnju s gospodarskim okruženjem Tehnički fakultet doživljava iznimno bitnom, a dekanica je istaknula i da su inženjeri Tehničkog fakulteta iznimno traženi na tržištu i vrlo brzo nalaze svoje prvo zaposlenje. Ova godina je bila naročito uspješna i za studentski Riteh Racing Team koji je na natjecanjima Formula Student Italy i Formula Student Baltic Open Bohemia u Češkoj bio među najboljima u Acceleration te Endurance disciplinama, a članovi Riteh Racing Teama su ove godine organizirali i prvo natjecanje u Hrvatskoj, Formula Student Alpe Adria.