Grad Kastav

NOVA NAMJENA U zgradi bivše Prede u Kastvu bit će gradska uprava i knjižnica?

Andrej Petrak

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Objekt Prede još od ranije bio na rezervnoj listi Grada Kastva za investicije koje se mogu financirati u okviru riječke Urbane aglomeracije



KASTAV Ruševine negdašnjih gospodarskih objekata tvrtke Preda u staroj gradskoj jezgri Kastva do ljetne turističke sezone bit će preuređene u parkiralište, gdje bi se otvorilo novih desetak parkirališnih mjesta, praktički u produžetku postojećeg parkirališta. Grad Kastav također razvija planove za prenamjenu objekta tvrtke Preda, smještenog preko puta Vatrogasnog doma, u kojem trenutno djeluje trgovina namještajem, u javnu namjenu.


Plan je da se ondje smjeste službe Gradske uprave, multifunkcionalna dvorana, ali i da u objektu svoje trajno mjesto dobije kastavska knjižnica, koja trenutno djeluje u neadekvatnim prostorijama, za koje Grad plaća mjesečni najam. Sve bi se to moglo isfinancirati europskim sredstvima preko Urbane aglomeracije Rijeka, gdje je dostupno financiranje »brownfield« investicija, odnosno obnove starih i napuštenih prostora. Objekt Prede još od ranije bio je na rezervnoj listi Grada Kastva za investicije koje se mogu financirati u okviru riječke Urbane aglomeracije. Sad će, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ravnopravno konkurirati za raspodjelu ukupno 50 milijuna eura odobrenih europskih bespovratnih sredstava za Urbanu aglomeraciju Rijeka.


Prva želja parking


Objekt i nekretnine tvrtke Preda u stečaju Grad kupuje za 3,3 milijuna kuna, čime su uspješno okončani višegodišnji pregovori. Gradonačelnik Matej Mostarac ističe da Grad kupovinom ovih nekretnina rješava problem parkiranja u staroj gradskoj jezgri. Ujedno, Grad više neće morati plaćati najamninu za postojeće parkiralište, koje sad postaje gradskim vlasništvom, a ranije se plaćalo Predi u stečaju u iznosu od 50.000 kuna godišnje.




– Prva želja Grada bila je otkupiti samo prostor za parking, ali ispostavilo se da vjerovnici nikad ne bi pristali na odvojenu prodaju ovih nekretnina. Prijelomnim trenutkom za kupovinu tijekom pregovora držali smo spuštanje cijene na četiri milijuna kuna, ali na koncu smo uspjeli ispregovarati i 700.000 kuna nižu cijenu. Procijenili smo da nam se dulje čekanje daljnjeg razvoja situacije ne bi isplatilo. Grad raspolaže s vrlo malo vlastitih nekretnina poput objekta Prede i došli smo u situaciju da moramo razmišljati o kupovini nekretnina koje bi Grad mogao iskoristi za različite javne funkcije, objašnjava kastavski gradonačelnik.


Potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Lukanović, koji je za vrijeme svojih dvaju gradonačelničkih mandata također pregovarao o kupovini ovih nekretnina, objašnjava da objekt nasuprot Vatrogasnog doma predstavlja idealnu lokaciju za smještaj Gradske uprave i drugih javnih prostora, na samom ulasku u povijesnu gradsku jezgru.


Savršena pozicija


– Postojeći prostori Gradske uprave smješteni su u reprezentativnom objektu, pravom gradskom simbolu, koji, nažalost, postaje premali za smještaj svih službi i usluga građanima, a ujedno je teško dostupan starijim osobama te invalidima. Dok većina mlađih sugrađana već naveliko koristi razne e-usluge, koje će Grad nastaviti razvijati i širiti u nadolazećim godinama, naši stariji sugrađani i dalje za sve potrebno dolaze u Gradsku upravu. Teško je očekivati da se naši teže pokretni građani uspinju postojećim drvenim stepeništem, a sve bi ove probleme mogli riješiti u okviru bivšeg objekta Prede.


Riječ je o kapitalnom objektu na strateškoj lokaciji, u kojem bi se, uz gradsku upravu, bez problema mogla smjestiti i multifukncionalna dvorana, koja bi služila za veća primanja i događanja, kao i prostorije za gradsku knjižnicu. Riječ je o savršenoj poziciji za ove sadržaje. U blizini ima dovoljno parkirnih mjesta, koja smo nedavno dodatno planski prošilrili uvođenjem jednosmjernog prometa ispod Osnvovne škole Milan Brozović, a ondje je i autobusna stanica. Paralelno s izmještanjem ovih sadržaja iz srca stare jezgre mora se raditi na tome da se sam prostor povijesne jezgre dodatno oživi drugim sadržajima, o čemu razmišljamo već godinama, pojasnio je Ivica Lukanović.


Mini autobusi


Gradonačelnik Matej Mostarac napominje da je kupovina ovih nekretnina iz stečajne mase tvrtke Preda bila još odavno zamišljena u okviru Plana ukupnog razvoja Grada Kastva do 2020. godine.– Prenamjena i razvoj ovih nekretnina nalaze se i u okviru dvaju strateških ciljeva gradskog Plana ukupnog razvoja. Originalno je bio plan stupiti u vlasništvo ovih nekretnina do kraja 2018. godine, što smo sad i ostvarili. Zahvaljujući povoljnoj kupovini ovih nekretnina stvaramo preduvjete da staru gradsku jezgru očistimo od automobila i uvedemo kontrolu nad kretanjem prometa, parkiranjem automobila, ali i da uvedemo mini autobuse koji bi prometovali do stare gradske jezgre.

Svi su ovi ciljevi strateški postavljeni još prije tri godine i sad kreću u realizaciju. Sve će biti povezano i s novom strategijom razvoja turizma, koju upravo pišemo. Napokon zaključujemo desetogodišnju priču kupovine ovih objekata. Uostalom, kad se same Kastavce pitalo o sveukupnoj komunalnoj problematici, među prve tri stvari koje su naši stanovnici izdvajali nalazio se uvijek parking u staroj jezgri i objekt Prede, što ovom kupovinom konačno zaključujemo, zaključuje gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.